Antalya Barosu Kadın Kurulu Başkanı Avukat Nilgün Gürbüz ile avukatlardan Eylem Has, Kepez Emniyet Müdürlüğü’ne gitti. Avukat Gürbüz’ün iddiasına göre, dört yıl önce bir polis tarafından açılan ateşle öldürülen Çağdaş Gemik’in ailesinin avukatlığını yaptığı öğrenilince polisler “Arkadaşımızın karşısında duran ve ceza almasını sağlayan bir avukattan ders almayız” diyerek, tepki gösterdi ve ‘protesto’ için salonu boşalttı.
İçişleri Bakanlığı, polislere ‘Kadına Yönelik Şiddet’ konusunda eğitim verilmesi için bir proje başlattı. Bu çerçevede Kepez İlçe Emniyet Müdürlüğü, bünyesinde görevli polislere altı haftalık bir eğitim semineri dizisi planladı. 11 Ocak 2012’de Antalya Barosu’na başvurularak, hizmet içi eğitim için avukat görevlendirilmesi istendi. Baro bünyesindeki Kadın Kurulu da Başkan Nilgün Gürbüz ve Avukat Eylem Has’ı atadı. Seminerlerin ilki, 26 Ocak’ta Kepez Ekipler Amirliği’nin Emniyet Amiri Engin Göray Berber Toplantı Salonu’nda yapıldı. Gürbüz ve Has, salona vardığında içeride 50 civarında polis vardı. Gürbüz’ün iddiasına göre, saat 11.00 sularında, sunum başlamadan önce polisler kartını istedi:

AMİRLER ÖZÜR DİLEDİ
“Bir iki kişi bana bakıyordu. Sanıyorum, tanıdık geldim. Emin olamadılar. Biri kartımı istedi, oradan araştırdılar. Daha sonra birisi dedi ki: ‘Çağdaş Gemik dosyasında avukat mıydınız?’ ‘Evet’ dedim. ‘Baro mu atadı, aile mi?’ diye sordu. ‘Aile’ dedim. ‘O zaman arkadaşımızın karşısında duran, ceza almasını sağlayan bir avukattan ders almayız’ dedi. ‘Siz bilirsiniz’ dedim. O polis terk etti salonu. Ben, ‘Bizim mesleğimiz bu, hangi tarafta olursak diğer taraf düşman biliyor’ dedim. Bir başka polis, ‘Sizin duruşmadaki tavrınızı hatırlıyorum. O yüzden bizler sizden ders almak istemiyoruz’ dedi. Bu sefer çoğu salonu terk etti. 40’a yakın kişi ayrıldı. 5-10 kişi kaldı. Arada ‘Kimmiş bu’ diye bakmaya gelenler oluyordu. Sonra birileri dedi ki: ‘Biz yemeğe çıkıyoruz.’ ‘Zaten süreniz doldu’ diye yaklaşanlar da oldu. Bir başkası dedi ki ‘Yemek bahane, biz sizden dinlemek istemiyoruz’.
Bu arada emniyet amirleri gelerek, Gürbüz’den özür diledi. ‘Protestocu’ polisler geri çağrıldı. Ancak Gürbüz, sunum yapmadı. Yalnızca Avukat Eylem Has, 20 dakika sunum yaptı.
Olayla ilgili dün görüşlerini almaya çalıştığımız emniyet yetkililerine ulaşamadık.

‘KADINA ŞİDDETİN ÖNÜNE GEÇEBİLİR MİYİZ DERKEN...’
Avukat Nilgün Gürbüz, Kepez Emniyet Müdürlüğü’nde yaşadığı polis ‘protestosunu’ aynı gün Antalya Barosu’na yazılı dilekçeyle bildirdi. Gürbüz, ‘protestoyu’ bugün Kadın Kurulu’nun gündemine taşıyacaklarını ve seminerlerin iptal edilmesini isteyeceklerini ifade etti.
İlkin gitmeyi kararlaştıran Gürbüz, anlatımına göre, arkadaşını yalnız bırakmamak için salonda kaldı: “Biz tam çıkarken, emniyet müdürleri geldi. Bizi bir odaya alıp özür dilediler. Sunumlarınızı dinlemek istiyoruz, dediler. Paniklemiş gibi halleri vardı. Bu kötü tavra arkadaşımı bırakmamak için katlandım. Kendi sunumumu iptal ettim.” Gürbüz, polislere ‘Kadına Yönelik Şiddet’ konusundan önce ‘meslek etiği’ eğitimi verilmesi gerektiğini vurguluyor:

‘İCAZET Mİ ALACAĞIZ’
“Zihin haritalarını biliyordum ama kan davasına dönüştüreceklerini düşünmemiştim. Sonuçta Çağdaş Gemik kararı onları korkutmuş. O zaten bir şiddetti. Bu da kadına yönelik şiddeti içeren bir seminerdi. Bu eylem, onların zihin haritasını göstermek bakımından önemli. Bu, avukatlık mesleğine yönelik bir saldırıdır. Polislerin yargılandığı davalarda görev alırken emniyetten icazet mi alacağız? Emniyetin meslek etiği konusunda hizmet içi eğitim alması gerekiyor. Kadına şiddetin önüne geçebilir miyiz diye çabalarken, buna bile hazır değiller.”