Alevi Kültür Dernekleri eski genel başkanı ve Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Doğan Demir cemevlerinin ibadethane statüsüne alınmamasına tepki gösterdi

Doğan Demir, TBMM’de cemevlerinin ibadethane statüsüne alınmamasına ilişkin, “İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nin, İmar planına cemevlerinin ibadethane statüsü önerisi AK Parti  ve MHP’nin oylarıyla reddedildi. Hani meclis çoğunluğu bizde, biz ne dersek o olur diyenler vardı ya, işte tam da öyle oldu.  Öncelikle öneriyi getirenlere ve bunu destekleyenlere yürekten teşekkür ediyorum. Ama birileri hayır dediği için bizler cemevlerimizden asla vazgeçecek değiliz. Siyasi kurnazlık yaparak belediyenin böyle bir hakkı olmadığını, Diyanetin karar vermesi gerektiğini söyleyenler kendilerini masum göstermeye çalışmasınlar. Bir yönetici adil olmalı, asla vatandaşlar arasında ayrımcılık yapmamalıdır” ifadelerini kullandı.

‘ASİMİLASYONCU YÖNETİM TARZI’

“İnkarcı, asimilasyoncu yönetim tarzıyla yıllardır gözleri kör olan, kulakları sağır olan bu partilerin ve devleti yönetenlerin vicdanları nasır bağlamıştır” ifadelerini kullanan Demir şöyle devam etti:

 17 yıldır iktidarda olan ve ülkeyi tek başına yöneten AK Parti ve son zamanlarda ittifak ortağı olan MHP’nin bütün yöneticileri şunu unutmamalı ki, bu ülkede yaşayan 82 milyon vatandaşın tamamı dini, dili, ırkı ne olursa olsun birlikte yaşamayı şiar edinmiştir.

Cenazesinde,  düğününde, komşuluğunda, hayatın her alanında bir arada bulunurken, hatta kız alıp vermeden sorun yaşamazken, artık neredeyse her evde kader birliği yapmışken bu zulüm niye?

Bu güzelim ülkenin toplumsal uzlaşıyla ve birlikte yaşama kültürüyle ne kadar birbirilerine bağlı olduklarını hepimiz biliyoruz.

‘DEMOKRASİYE BAĞLI KALDIK’

 Aleviler, ayrımcılığa rağmen her zaman demokrasiye bağlı kalmışlardır, Aleviler, bugüne kadar uygulanan bütün ayrımcılığa ve inkara rağmen hiçbir zaman kimseyi ayrıştırmamış ve ülkesine, demokrasiye bağlı kalmış bir toplumdur, bundan sonra da böyle olmaya devam edeceklerdir. Şimdi sormak istiyoruz, bir çok yerde AK Partili ve MHP’li belediye başkanları cemevi yaparken ve hiç kimseyi ayrıştırmadan hizmet ederken, genel siyasette neden Aleviler görmezden geliniyor?

Sayın Cumhurbaşkanı 24 Haziran seçimlerinde cemevlerine hukuki statü vermek istiyoruz demişti, şimdi ne oldu? Sadece seçim zamanlarında mı Alevilerin sorunları gündeme geliyor ve talepleri kabul görüyor?

Ülkemizde ne yazık ki durum böyle.  Ancak yıllardır ülkeyi tek başına yöneten mevcut iktidarın bu konuda samimi olduğunu asla düşünmüyoruz. Bugün hâlâ Alevilerin inanç yerlerini tartışıyor olmak, bu devleti yönetenlerin utancıdır.

‘ALEVİLER HAKLARINI ASLA HELAL ETMEYECEKTİR’

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve Yargıtay kararları olmasına rağmen bu kararları uygulamayan zihniyet, 20 milyona yakın Alevinin vergileriyle Diyanet İşleri Başkanlığı’na devasa bütçe ayıranlara hiçbir zaman haklarını helal etmeyecekler. 

Sayın Ahmet Davutoğlu, Başbakanlığı döneminde bir çok olumsuzluğa karşı durduğu gibi, 1 Kasım seçimlerinde de birilerine rağmen samimi ve sorumluluk duyarak cemevlerine hukuki statü verilmesini AK Partinin seçim bildirgesine koymuştur.

Alevilerin ve diğer inançların mutlaka hak ettikleri gibi yaşamasını ve devletin vatandaşları arasında asla ayrımcılık yapmadan bütün inançlara aynı mesafede durması gerektiğini savunmuştur.

Bunun için ne gerekiyorsa yapılmasını istemiş, yüreklice ve samimi bir duruş göstererek mücadele etmiştir.

Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanlığı’ndan istifa ederek Ahmet Davutoğlu’nun kurduğu Gelecek Partisi’nin yönetim kuruluna seçilen Doğan Demir, 17 kişiden oluşan parti başkanlık kurulunda, Yerel Yönetimler ve Şehircilik Başkanlığı’na getirilmişti.

Kaynak: Kocaeli Barış Gazetesi