İstanbul'un Gazi Mahallesi’nde 12 Mart 1995 tarihinde 22 kişinin güvenlik güçleri tarafından öldürüldüğü katliamın üzerinden 21 yıl geçti.

Gazi katliamının 22'inci yıldönümü dolayısıyla planlanan yürüyüş ve basın açıklaması öncesi mahalle ablukaya alındı.

Esnafın kepenk kapattığı Gazi Mahallesi, araç giriş ve çıkışlarına kapatılırken, yürüyüş güzergahı olan eski PTT Yolu ise, zırhlı polis araçlarıyla kapatıldı.

Gazi ve Ümraniye Şehit Aileleri, Gazi katliamında yaşamını yitirenleri anmak üzere Gazi Cemevi'nde toplandı. "Gazi ve Ümraniye katliamını unutmadık, unutturmayacağız" yazılı pankart açan aileler, katliamda yaşamını yitirenlerin fotoğraflarının bulunduğu dövizler taşıdı.

Aileler, polis ablukası altında yürüyüşe başlarken, Alevi kurum temsilcileri de saat 14.00'da yürüyüş gerçekleştirdikten sonra Gazi Mezarlığı'nı ziyaret edecek.

NE OLMUŞTU?

12 Mart 1995. Gazi Mahallesi'ne giren araçlardan açılan ateşle üç kahvehane, bir pastane tarandı. Halk silahlı saldırıyı protesto etmek için sokağa döküldü.

Karakola doğru yürüyüşe geçen halk, ölülerin hesabını sormak istiyordu.

Polis bu kez yürüyenlere ateş açtı. İki gün süren silahlı saldırılar ve eylemlerin sonunda, geride 22 ölü, resmi kayıtlara göre 300 yaralı kaldı.

20 polis yargılandı, ikisi ceza aldı, cezaları ertelendi. Polisliğe devam ettiler.

Hasan Ocak, Gazi direnişinin ön saflarındaydı. Bir hafta sonra gözaltına alındı, işkence edilerek öldürülmüş vaziyette bulundu.

19 Mayıs'ta Gazi Mezarlığı'na defnedildi.

Ocak ailesi ve diğer kayıp yakınları 27 Mayıs'ta Galatasaray Meydanı'na oturarak Cumartesi Anneleri eylemini başlattı.

 (Kaynak: Dihaber)