Türkiye’de gazetecilere yönelik yargı eliyle oluşturulan baskılar her geçen gün artarak devam ediyor. Neredeyse her gün bir gazeteci ya soruşturmalık ya davalık ya da mahkemelik oluyor. 

Gazeteciler hakkında en çok açılan davalar ise genellikle sosyal medya paylaşımlarından hareketle ‘örgüt propagandası yapmak” suçlaması… 

Bu son davalardan biri de gazeteci Burhan Ekinci’ye açıldı. Ekinci hakkında Öcalan’ın ‘çatışmaları durdurum’ sözünü, Kobani sınırında çekilmiş sivil halka ait bir fotoğraf paylaşımını gerekçe gösterilerek dava açıldı. 

İstanbul Cumhuriyet Savcısı tarafından hazırlanan iddianamede Burhan Ekinci’nin örgüt propagandası suçunu düzenleyen Terörle Mücadele Kanunu'nun 7/1 maddesi gereğince cezalandırılması istendiği iddianamede Ekinci’nin kimi paylaşımları delil olarak sunuldu. 

Bu paylaşımlardan biri Ekinci’nin PKK lideri Abdullah Öcalan’ın 8 Temmuz 2019’da avukatları aracılığıyla yaptığı görüşmede söylediği “Bir haftada çatışma durumunu, ihtimalini ortadan kaldırırım diyorum, ben çözerim, kendime güveniyorum, çözüm için hazırım..." sözlerini Twitter hesabından paylaşması oldu. 

Bir diğeri ise Ekinci’nin Kürt güçlerinin IŞİD’e karşı Kobani’de yaptığı direniş yıllarında Ekim 2014 yılında Kobane sınırında çekilen sivil halka ait bir fotoğrafını paylaşması oldu. Savcı bu fotoğrafla birlikte yapılan “Tarihi Kobani direnişi. Unutulmadı, unutulmaz da. Herkes gördü, tanık oldu o güzel yürekli gençlerin direnişini. Sınırda çektiğim fotoğraflardan biri…#1KasımDünyaKobanêGünü” paylaşımı suç saydı.

Ekinci hakkında yakalama karara çıkarıldı.  

Cumhuriyet Savcısı Yavuz Şahin tarafından hazırlanan iddianamede şunlar kaydedildi:

“Yukarıda izah edildiği üzere şüphelinin paylaştığı fotoğraflar ve paylaşımların PKK/YPG Silahlı Terör Örgütü'nü övücü, meşru gösterici nitelikte olduğu değerlendirilmekle, Şüpheliye ulaşılamaması nedeniyle hakkında yakalama emri düzenlendiği, bugüne kadar şüphelinin temin edilememesi nedeniyle savunmasının alınamadığı, Yukarıda açıklanan nedenlerle şüphelinin yargılamasının yapılarak üzerine atılı sevk maddeleri uyarınca cezalandırılmasına karar verilmesi kamu adına talep ve iddia olunur.”

İddianame mahkeme tarafından kabul edildi. Almanya’da ikamet eden gazeteci Ekinci’nin davası İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek. 

Davayı Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA) Eş-Direktörü avukat Veysel Ok takip edecek.

Aynı zamanda Ahval için videolu podcastler de yapan gazeteci Ekinci, davanın düşünce ve ifade özgürlüğüne tahammülsüzlüğün bir sonucu olduğunu söyledi. Türkiye 2010 yıllarda da yaptığı haberlerden dolayı birçok kez yargılandığını hatırlatan Burhan Ekinci şöyle dedi: 

“Hakkımızda açtıkları davalarla bizleri susturmaya, sindirmeye, Saray’a bağlı üç maymunu oynayan tiplere dönüştürmeye çalışıyorlar. Saray’ın maymunu çok kalem var, biz Saray’ın maymunu olmayacağız, hakikatin kalemi olacağız. İnandığımız gerçek gazeteciliğimizi her koşulda ve mekanda yapmaya devam edeceğiz. Yaptığım paylaşımların hiçbiri suç değil. Ancak mevcut rejimin hoşuna gitmediği için bunları suç sayıyor. Savcıya ve Türk yargısına göre yazdıklarım suçsa onları yormaya, bu suçu işlemeye devam edeceğim.”