'Yasadışı dinleme' operasyonunda müfettiş raporlarında gazeteci yazar Fikret Bila ile Fatih Altaylı’nın telefonlarının dinlenildiği iddia edildi.

Al Jazeera'den Selahattin Günday'ın haberine göre Kasım 2008 ile Mayıs 2009 tarihleri arasında ‘Ergenekon’ kapsamında dinlenen Fikret Bila’nın dinleme talebi yazısı tutuklanan eski İstihbarat Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer’e ait olduğu iddia edildi.

Haberde müfettiş raporundaki belgelere göre, dinleme talep yazısında Bila’nın gerçek kimlik bilgileri gizlendiği, Fikret Bila'nın, ‘Fikri’ adıyla ‘Ergenekon’ kapsamında dinlemeye alındığı iddia edildi.

Dinleme talebinin gerekçesinde, Fikret Bila’nın ‘kanaat önderleri, kamu görevlileri ile devlet büyükleri ve bürokratları’ provakatif saldırı ya da şiddet eylemlerinin hedefi durumuna getirebilecek derecede, kitleleri zedeleyici, teşvik ve tahrik içerikli görüş ve endişelerini toplumun her kademesinde dillendirdiklerini’ ifade edildi.

Fikret Bila’nın dinleme kararlarını eski İstanbul 12. Ağır Ceza Hâkimi Selda Kutluata ile eski İstanbul 11. Ağır Ceza hâkimi Metin Özçelik verdi.

Hâkim Selda Kutluata, Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklandıktan sonra serbest bırakılan emekli Orgeneral Hurşit Tolon’un ‘yeniden tutuklanma talebini reddetmesinin’ ardından Bakırköy Adliyesi’ne görevlendirilmişti.

Hâkim Metin Özçelik ise özel yetkili mahkemelerin kapatılmasının ardından İstanbul 11. Ağır Mahkemesi Başkanlığından alınarak İstanbul 29. Asliye Ceza Mahkemesi’ne gönderildi.

Telefonları dinlenen Fikret Bila, 28 Mayıs 2014 tarihinde yasadışı dinleme soruşturmasının savcısı Okan Özsoy’a ‘müşteki’ sıfatıyla ifade verdi.

Kendisinin neden Fikri takma ismiyle dinlendiğine anlam veremediğini ifade eden Fikret Bila, “IMEI numaramı nereden ele geçirdiklerini bilemiyorum. Beni bu şekilde mağdur eden sahte bilgi ve belgelerle dinleyen görevlilerden şikayetçiyim.” dedi.

Aynı şekilde gazeteci Fatih Aytaylı'nın telefonları da dinlemeye alındığı iddia edildi. Altaylı'nın, ‘Fatih ve Fatih Altay’ isimleriyle Aralık 2008 ile Haziran 2009 tarihleri arasında dinlendiği iddia edildi.  Ergenekon kapsamında dinlenen Altaylı için de Fikret Bila ile ilgili kullanılan gerekçeler kullanıldı.

Dinleme talep yazısında, tutuklanan eski İstihbarat Şube Müdürü Erol Demirhan ile Ali Fuat Yılmazer’in imzası yer aldı.