Kobani'nin yeniden inşa çalışmalarına katılmak üzere dün İstanbul'dan Urfa'nın Suruç ilçesine gelen Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) üyesi 300 gencin konakladığı Amara Kültür Merkezi'nde meydana gelen patlamanın ardından açıklanan son rakamlara göre 28 kişi yaşamını yitirdi. Urfa Valisi İzzettin Küçük de saldırı ile ilgili olarak yaptığı açıklamada 100 kişinin yaralandığını açıkladı.

Saldırının IŞİD tarafından gerçekleştirildiği de resmi makamlarda ismi açıklanmayan kişilerce aktarıldı. AKP'li milletvekili Muhsin Kızılkaya da saldırının IŞİD'in yapmış olacağı yönünde güçlü belirtilerin olduğunu aktardı.

Diğer taraftan saldırının ardından Urfa Valisi Küçük'ün bundan bir ay önce gazetecilerin "IŞİD" sorularından rahatsız olup gözaltı talimatı verdirmesi geldi.

Evrensel gazetesi muhabiri Hasan Akbaş, Urfa Valisi'ne, "Bazı Til Ebyad’lılar Akçakale’de IŞİD’liler bulunduğunu ve tedirgin olduklarını, can güvenlikleri bulunmadığını söylüyor. Bu iddiaya ilişkin bir açıklama yapar mısınız?" diye sormuş ve gazetecinin bu sorusu üzerine Vali Küçük "Bitti" demiş, herhangi bir yanıt vermemişti.

Vali, polislere gazetecileri işaret ederek "alın bunları" talimatı vermişti. Polis, gazeteciler Hasan Akbaş, Cumhuriyet Gazetesi Yazarı Pınar Öğünç ile gazeteciler Özlem Topçu ve Deniz Yücel’i gözaltına aldırmı; kimlik kontrolünün ardından gazeteciler serbest bırakılmıştı.

Bugünkü saldırının ardından ise gazeteciler Urfa Valisi'ne yeniden aynı soruyu sorarak tepki gösterdi: "Kentte IŞİD'liler var mı?"



(Demokrat Haber)