Emek ve demokrasi örgütleri ile gazetecilik meslek örgütleri, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından ilan edilen OHAL ile birlikte artan gözaltı ve tutuklamalara karşı Çağlayan'da bulunan İstanbul Adliyesi önünde "Adalet ve özgürlük" eylemi başlattı.

Eyleme, kapatılan radyo ve televizyon çalışanları da katıldı.

"Adalet ve özgürlük istiyoruz" pankartı açılan eylemde, "Özgür basın susturulamaz" sloganı atıldı.

Eyleme katılan DİSK Basın İş Genel Başkanı Faruk Eren, 100'ün üzerinde gazetecinin tutuklu olduğunu, aydın ve meslek örgütleri temsilcilerinin KHK'lerle hukuksuz bir şekilde işten atıldığını, gazete ve televizyon binalarının basıldığını belirterek, "Türkiye'de basın özgürlüğünün en dibindeyiz" dedi.

'KHK'LERLE DARBE YAPILIYOR'

İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu üyesi İncilay Erdoğan da, Gezi'de ilk yardımda bulunduklarından ötürü işten atıldıklarını ve haklarında dava açıldığını hatırlattı.

"Halkın sağlığından hayat kurtarmaktan vazgeçmeyeceğiz" diyen Erdoğan, "Nerede bir hayat söz konusu ise bizler orada olacağız. KHK'lerle darbe yapılıyor. İşten çıkartılmamız sadece bizlerin sorunu değil, halkın sağlık hakkının engellenmesidir. Bizler her koşulda sağlık hizmeti vermeye devam edeceğiz" diye belirtti.

'GERİ GELECEĞİZ'

Özgür Radyo Genel Yayın Koordinatörü Derya Okatan ise, radyo ve televizyonların kapılarına mühür vurulduğunu anımsatarak, uygulamanın hukuk aykırı olduğunu ifade etti.

Okatan, şöyle devam etti:

"Bizler bu yüzden kapılarımızı açmadık ve içeride darp edilerek gözaltına alındık. CNN'e darbeciler nasıl girdiyse bizlere de öyle geldiler. Daha önce 5 kere kapatıldık ama her seferinde geri döndük, yine geleceğiz bekle bizi İstanbul."

Ortak açıklamayı yapan TGS Genel Başkanı Uğur Güç, OHAL sürecinde yaşanan hak ihlallerine dikkat çekerek, şu bilgileri paylaştı:

"40 bin gözaltı, 20 bin tutuklama yapıldı, 80 bin çalışan açığa alındı. 45 gazete, 24 radyo, 18 televizyon, 15 dergi, 29 yayın evi, 3 haber ajansı kapatıldı. 100 gazeteci gözaltına alındı, 37 gazeteci tutuklandı.

"Bugün itibari ile 93 gazeteci halen tutukludur. 28 belediyeye kayyum atandı. Bazı şehirlerde Kürt muhtarlar görevden alındı. Toplamda 154 basın kuruluşu kapatıldı. 3 binden fazla basın emekçisi işsiz bırakıldı."

KHK ile beraber KESK üyesi 200 kamu emekçisinin ihraç edildiğini söyleyen Güç, okulların açılmasına az bir zaman kala toplamda 11 bin 301 eğitim emekçisinin açığa alındığını dile getirdi.

HER SALI ADALET NÖBETİ’NE

İşten çıkarılan basın emekçilerinin işlerine iade edilmesini talep eden Güç, şöyle devam etti:

"Emek ve demokrasi örgütleri, gazetecilik meslek örgütleri, son dönemde artan gözaltı ve tutuklamalara karşı Çağlayan Adliyesi önünde açıklama yaparak 'Adalet ve özgürlük' talepli eylemin startını verdik.

'Adalet ve Özgürlük' eylemine 18 Ekim Salı tarihinden itibaren her Salı Çağlayan Adliyesi önünde devam edeceğiz ve her hafta yapılan saldırıları dile getireceğiz" diyerek görülecek duruşmalara çağrı yapacaklarını söyledi.

Yaklaşık 1 saat süren eylem slogan ve alkışlarla son buldu.

(Kaynak: DİHA)