Gazeteciler, cezaevlerinde devam eden açlık grevlerine destek için Galatasaray Meydanı'nda bir günlük açlık grevi başlattı. "Ölüm haberi yapmak istemiyoruz" yazılı pankart ve dövizleri açan gazeteciler, "Ölüm haberi istemiyoruz", "Tutuklu gazetecilere özgürlük", "Ölüm değil çözüm istiyoruz" sloganları attı.

Açlık grevine katılan gazeteciler adına basın açıklamasını ETHA Editörü Arzu Demir okudu. Kürt siyasi tutukluların cezaevlerinde başlattığı açlık grevinin 51. gününe girdiğini hatırlatan Demir, tutuklu 6 gazetecinin de açlık grevinde olduğunu hatırlattı.

'ÖLÜM HABERİ OKUMAK İSTEMEYEN HERKESİ HAREKETE GEÇMEYE ÇAĞIRIYORUZ'

Gazetecilerin Kürt basınında çalıştıkları için haberleri 'suç delili' gösterilerek tutuklandığını anımsatan Demir, açlık grevinde olan Azadiya Welat eski Genel Yayın Yönetmeni Tayyip Temel'in sağlık durumunun giderek ağırlaştığını söyledi. Özellikle 12 Eylül'de açlık grevine başlayan tutukluların artık su bile içemediklerini kaydeden Demir, çoğunun konuşmakta zorlandığını ve kanamalarının başladığını belirtti.

Demir, medyanın uzun süre, açlık grevlerine karış üç maymunu oynadığını, manipüle haberlerle yangına körükle gittiğini vurguladı ve "Özetle onlar çözüm değil ölüm diyor, biz ölüm değil çözüm istiyoruz. Ölüm haberi okumak istemeyen, vicdanı olan herkesi bu ölümleri durdurmak için harekete geçmeye çağırıyoruz," dedi.

'GAZETECİYİZ, AMA ÖNCE İNSANIZ VE YAŞAMIN TARAFINDAYIZ'

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) adına konuşan Burak Öz ise, "Biz bu filmi gördük, hem de defalarca" dedi ve konuşmasına şöyle devam etti:

"Biz bunu gördük, yaşadık, biliyoruz. Bu yüzden meslektaşlarımız için, ortak geleceğimiz için, bu topraklar için endişeliyiz. Evet gazeteciyiz, ama önce insanız. Şimdi de yaşamın tarafındayız. Ölüm haberleri yapmak istemiyoruz."

Açıklamanın ardından, haberi izleyen gazeteciler, açlık grevinde olan ve onlara destek için eylem yapan meslektaşlarına destek vermek için fotoğraf makinelerini, kameralarını, defter ve kalemlerini yere bıraktı. Gazeteciler, hep birlikte, "Ölüm haberi yapmak istemiyoruz" sloganını attı.

EYLEM AKŞAM 20.00'YE KADAR DEVAM EDECEK

Ardından, oturma eylemine geçildi. Bandista'nın, söylediği marşlar eşliğinde oturma eylemi yapan gazeteciler, yarın 20.00'ye kadar Galatasaray Meydanı'nda oturma eylemi ve açlık grevini sürdürecek. (etha)