Uğur Mumcu, 25 yıl önce, 24 Ocak 1993 Pazar günü, bir hasta ziyareti için çıktığı evinin önündeki otomobiline konan bombayla katledildi. Cumhuriyet yazarı Mumcu'nun 51 yaşındayken katledildiği saldırıda tetikçi olarak kullanılan isimlerin bazıları yakalandı, yargılandı, mahkûm edildi, ancak cinayetin arkasında hangi güçlerin bulunduğu bugüne kadar bütün boyutlarıyla aydınlatılamadı.

Uğur Mumcu bugün Ankara ve İstanbul başta olmak üzere birçok şehirde anılacak.

Uğur Mumcu için Ankara ve İstanbul’da düzenlenecek anma programları şöyle:

Ankara

Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı (um:ag), Çankaya Belediye ve Yenimahalle Belediyesi’nin düzenleyeceği 25. Adalet Demokrasi Haftası etkinlikleri, 24-31 Ocak 2018 tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

Adalet ve Demokrasi Haftası’nın 24 Ocak programı saat 12.00’de “Uğur Mumcu Sesleniyor” etkinliğiyle başlayacak. Karanfil ve mumlarla Uğur Mumcu’nun sokağında düzenlenen etkinliğe Selda Bağcan katılacak. 

Cebeci Asri Mezarlığı’nda saat 14.30’da anıt mezar ziyareti yapılacak. Çankaya Belediyesi’nin desteğiyle saat 15:15’te Çukurambar’da Uğur Mumcu Parkı’nın açılışı yapılacak. Yenimahalle Belediyesi Nâzım Hikmet Kültür Merkezi’nde saat 19.00’da Gürsel Gökçe’nin “Uğurlu Yıllar” adlı fotoğraf sergisi açıldıktan sonra saat 19.30’da Sevda-Cenap And Müzik Vakfı Kadınlar Korosu, müzik dinletisi sunacak. 58 kuruluşun katıldığı hafta, açıkoturumlarla, panellerle, söyleşilerle, fotoğraf ve belgesel gösterimleri ve müzik dinletileriyle, piyano resitaliyle devam edecek.

Son gün olan 31 Ocak 1990’da katledilen Cumhuriyet yazarı Muammer Aksoy’un anıt mezarı ziyaret edilecek.

İstanbul

Uğur Mumcu, Harbiye’deki Uğur Mumcu Anıtı’nın önünde anılacak. Saat 11:00’de yapılacak anmanın ardından Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) ve Kadıköy Belediyesi’nin gerçekleştireceği “Türkiye’ de Gazeteci Olmak Gazeteci Ölmek!” etkinliğinin 4.’sü, bugün saat 19.30’da Kadıköy Caddebostan Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek.