17 aydır tutuklu bulunan gazeteci Nedim Türfent’in üçüncü duruşmasına katılım çağrısı yapıldı.

Van’da 13 Mayıs 2016 tarihinde tutuklanan Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile kapatılan Dicle Haber Ajansı'nın (DİHA) muhabiri Nedim Türfent hakkında 22.5 yıla kadar hapis istemiyle açılan davanın üçüncü duruşması 1 Kasım'da Hakkari 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

 “Örgüt üyesi olmak” ve “Örgüt propagandası yapmak” iddialarıyla suçlanan Türfent, Yüksekova’da geçen yıl ilan edilen sokağa çıkma yasağı sonrasında yaşanan hak ihlallerini haberleştirdiği için asker ve özel harekat polislerinin kullandığı sosyal medya hesaplarında ölümle tehdit edilmişti.

Gazeteci Türfent’in ilk duruşmasında 24 tanıktan 13’ü ifadelerinde işkence gördüklerini ve zorla ifade verdiklerini beyan etti.

13 tanığın işkence altında zorla ifade verdiklerini beyan etmelerine rağmen Türfent’in tutukluluğunun devamına karar verildi.

Mahkeme heyeti, dinlenmeyen biri gizli 11 tanığın dinlenmesi için duruşmayı erteledi. Türfent’in 9 Ağustos'ta görülen ikinci duruşması ise 6 saat gecikmeli başladı. Bu yüzden mahkeme heyetiyle tartışan avukatların savunma yapmadan duruşma salonundan ayrılması ile duruşma yine ertelendi.

DURUŞMAYA KATILIM ÇAĞRISI

Davanın avukatlarından Barış Oflas, Türkiye’de tutuklu gazetecilerin sayısına dikkat çekerek, duruşmaya katılım çağrısında bulundu.

Oflas, “Önceki duruşmada tanığa soru bile sorulmasına izin verilmedi. Türfent’in duruşmadaki avukatı Harika Günay Karakaş’ın duruşmadan çıkarılması üzerine savunma dahi yapılamadı ve savunma hakkı ihlal edildi. Bu durum, savunma hakkının yanında adil yargılama ilkesinin de ihlali niteliğindedir. Türkiye dünya ülkeleri arasında en fazla tutuklu gazeteci bulunan ülkeler arasında bulunuyor. Yine Türkiye basın hürriyeti konusunda da dünya sıralamasında en sonlarda bulunuyor. Her şeye rağmen haber alma hakkı için, hakikati dillendirmeye devam edebilmek için duruşmaya katılım çağrısında bulunuyoruz” dedi.

Türfent’in 3. duruşması 1 Kasım Çarşamba günü Hakkari 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

(Kaynak: Mezopotamya Ajansı)