İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi, 25 Aralık’ta evine yapılan baskında gözaltına aldıkları kapatılan Dicle Haber Ajansı'nın (DİHA) Haber Müdürü Ömer Çelik’e fiziki ve psikolojik işkence yapıldığı iddialarıyla ilgili özel hareket polisleri hakkında Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.

Yaşananlara tanıklık eden Çelik’in eşi ve annesi, hukuki yardım talebiyle dün İHD Diyarbakır Şubesine başvurmuştu.
 
Başvurunun ardından harekete geçen İHD Diyarbakır Şubesi, ev aramasında psikolojik ve fiziki işkence yapan polisler hakkında soruşturma açılıp gerekli yasal işlemlerinin yapılması için suç duyurusunda bulundu.
 
Olay günü Çelik’in eşi ve annesinin baskın sırasında yaşananlara ilişkin beyanlarına yer verilen dilekçede, son dönemde gerek ev aramalarda gerekse de gözaltı yerlerinde yaşanan fiziki ve psikolojik işkenceye ilişkin derneğe yapılan başvurularda büyük artışlar yaşandığına dikkat çekildi.
 
Son dönemde yaşananların başka bir benzerinin bulunmadığının ifade edildiği dilekçede, özel hareket polislerinin hiçbir hukuk kuralını tanımadan yaptığı ev aramalarında yaşanan hukuksuzluklar, uyguladığı işkence ve hakaret yöntemlerinin birbirine benzeşen ve her gün artan uygulamalar haline geldiği bildirildi.
 
ÇELİK’İN İFADESİ ALINIP, ADLİ TIP KURUMUNA SEVK EDİLMESİ İSTENDİ
 
Dilekçede, yasalarda ve Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelerde, işkencenin insanlığa karşı işlenen suçlar arasında yer aldığı, her şarta ve koşulda kesin olarak yasaklanan ve cezalandırılan bir suç olarak tanımlandığı hatırlatıldı.
 
İşkence iddialarındaki artışın en büyük nedenlerinden birinin de bu suçu işleyen görevlilerin tespit edilmemesi ve cezalandırılmaması olduğuna işaret edilen dilekçede, bu suçlar bakımından etkin ve tarafsız bir soruşturma yürütülmesi, sorumluların tespit edilip cezalandırılması durumunda suçunun işlenmesinin önüne geçileceği ifade edildi.
 
Dilekçede, başvurucuların işkence, hareket, hukuka aykırı aramaya ilişkin beyanlarının savcılık tarafından titizlikle araştırılarak sorumluların tespiti, haklarında gerekli soruşturmanın yapılması talep edildi. Halen gözaltına olan gazeteci Çelik’in maruz kaldığı fiziki işkencenin tespiti için ivedilikle ifadesinin alınması ve Adli Tıp Kurumu’na sevk edilmesinin iddiaların ortaya çıkması için büyük önem taşıdığının altı çizilerek, Başsavcılıktan gereğinin yapılması talep edildi.
 
‘TÜRK’ÜN GÜCÜNÜ GÖRECEKSİN’ TEHDİDİ
 

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturma kapsamında “RedHack ile irtibatlı” ve “grubun algı ekibi” oldukları iddiasıyla Diyarbakır ve İstanbul’da 25 Aralık’ta yapılan operasyonlarda aralarında Çelik’in de bulunduğu 5 gazeteci gözaltına alınmıştı. Gazeteci Ömer Çelik'in Diyarbakır'daki evini sabaha karşı uzun namlulu silahlarla basan kar maskeli özel harekât timleri, yere yatırdıkları Çelik’in ellerine ters kelepçe ile bağladıktan sonra evinin balkonuna götürerek darp ettikleri söylenmişti.
 
Ailesinin anlatımına göre; darp edilen Çelik’e “Türkün gücünü göreceksin”, "Sen haber yazıyorsun ha, hadi şimdi de yaz”, “Siz Ermeni p.çsiniz.” diyerek küfür ve hakaretlerde bulunmuştu. Çelik'i banyoya götüren polisler, burada da eşi ve annesinin yanında darbetti. Çelik’in annesinin duvar dibine çöktürüp, başına uzun namlulu silahı dayayan özel harekâtçılar, "Sen niye oğlunu gazeteci yaptın? Niye gazeteci olmasına izin verdin?" diyerek hakaret ettiği iddia edilmişti.
 
Bir saate yakın süren işkencenin ardından eve TEM şubeye bağlı polisler gelerek, arama yapmıştı.

(Kaynak: Dihaber)