Yüksekova’da yasaklar döneminde yaptığı haberler nedeniyle infaz edilmekle tehdit edilen ve 13 aydır tutuklu olan gazeteci Nedim Türfent hakkında 22,5 yıla kadar hapis isteniyor.

Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde 2015-2016 yılları arasında ilan edilen “sokağa çıkma yasağı” sonrasında yaşanan insan hakları ihlalleriyle ilgili yaptığı haberler nedeniyle asker ve polislerin kullandığı sosyal medya hesaplarında infaz edilmekle tehdit edilen, 13 Mayıs 2016 tarihinde gittiği Van’da tutuklanarak tek kişilik hücreye konulan KHK ile kapatılan DİHA muhabiri Nedim Türfent hakkında 22.5 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.

dihaber'de yer alan habere göre, Hakkari Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan, Hakkari 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edilen iddianamede Türfent, “örgüt üyesi olmak” ve “örgüt propagandası yapmak” ile suçlanıyor. Savcı, 23 sayfalık iddianamenin yaklaşık 17 sayfasını PKK ve YPS kuruluşu, yapısı, KCK Yürütme Konseyi üyelerinin yaptığı açıklamalar, demokratik özerklik, YPS’nin Yüksekova’da kuruluşu ve faaliyetlerine ilişkin yerel, ulusal gazetelerde çıkan haber ve fotoğraflara yer verdi. 

ALEYHTE ‘TANIKLIK’ YAPANLAR DA ‘GAZETECİ’ DEDİ

Savcı, özyönetim ilan edilen kentlerde kurulan Sivil Savunma Birliklerini (Yekîneyên Paristina Sivîl), iddianamenin giriş bölümünde HPG’ye bağlı birim olarak bahsederken, iddianamenin sonunda ise YPS için PKK’nin “Gençlik yapılanması” ifadesi kullanması dikkat çekti. Savcı, Türfent hakkında “YPS üyesi olduğu ve propagandası yaptığı” iddiasıyla soruşturma başlatıldığını belirtti. Türfent’in özyönetim ilan edilen Yüksekova’da gazetecilik faaliyeti kapsamında YPS üyeleriyle haber için yaptığı görüşmeler ve röportajlar suç unsuru olarak gösterildiği iddianamede, 20 kişinin Türfent hakkında savcılık ve emniyette “tanık” olarak verdiği ifadelere ve fotoğraflı teşhislerine verildi. 

İddianamede yer alan bu kişilerin beyanlarında Türfent’in Hakkari’de gazetecilik yaptığı, DİHA muhabiri olduğu, fotoğraf makinesi ve kamerasıyla görüntü çektiği yönündeki ifadelere yer verildi. Türfent’in, özyönetim ilan edildiği Yüksekova ilçesinde açılan barikat ve hendekleri, YPS üyeleriyle yaptığı röportajların fotoğraf ve görüntülerini çekerek, yerel ve ulusal basında yayınladığı şeklindeki ifadelerine de yer verilen iddianamede bu kişiler, Türfent’in yaptığı haberler ve çektiği görüntülerle “örgüte yardım ettiğini” öne sürdü. 

GÖRÜŞME VE HABERLER SUÇ

Türfent hakkında “tanık” olarak dinlenen kişilerin Cumhuriyet Savcısı huzurunda yaptığı fotoğraf teşhislerinin birbiriyle “uyumlu ve tutarlı” olduğunu ileri süren savcı, Türfent’in YPS üyeleriyle gazetecilik faaliyeti kapsamında görüşmesi, haber için röportaj yapması ve fotoğraf çekmesini “örgüt üyeliği” için delil olarak gösterdi. Türfent’in örgüt üyeleriyle irtibat kurduğu, örgüt gençlik yapılanmasında yer alarak, örgüt talimatıyla hareket ettiğini iddia eden savcı, Türfent’in “örgütün medya sorumlusu olarak faaliyet göstererek, bu eylemleriyle örgüt ile fikir ve eylem birliği içerisine girerek organik bağ kurduğu ve bağın süreklilik, yoğunluk ve çeşitlilik arz ettiği”ni öne sürerek, Türfent’in “silahlı örgüte üye” olduğunu savundu. Savcı, bu suçlamalara tek delil olarak da “tanık” olarak dinlenen kişilerin ifadelerini gösterdi. Savcı, Türfent’in alınan ifadesinde üzerine atılı suçlamaları kabul etmediğini kaydetti. 

PAYLAŞIMLARA ‘ÖRGÜT PROPAGANDASI’

Türfent’e ait olduğu iddia edilen sosyal medya hesaplarında yapılan paylaşımların da suçlama konusu yapıldığı iddianamede, özyönetim ilan edilen kentlerde yaşanan çatışmalar, insan hakları ihlalleri ve yıkımlara ilişkin yapılan haberler, fotoğraflar ve görüntülerin paylaşılması ve bunlara ilişkin yapılan yorum niteliğindeki paylaşımlar “örgüt propagandası” için suç delili olarak gösterildi. Türfent’in sosyal medya hesaplarında paylaştığı ileri sürülen “Kürdistan’da ölümün kıyısında gazetecilik” ve “Öyle bir ülke düşünün ki bir gazeteci devlet güçlerinin tehditleri altında artık can güvenliğinden endişe ettiği için artık çalışmalarını barikat/hendeklerin ardında yürütsün. İşte bu yüzden barikat yaşamdır, onca insan için” şeklindeki paylaşımların da suç delili olarak gösterilmesi dikkat çekti. 

Savcı, Türfent’in sosyal medya hesaplarında yaptığı paylaşımlarla “örgütün cebir, şiddet içeren yöntemlerini meşru gösterecek şekilde örgütün propagandasını yaptığını, bu şekilde zincirleme yoluyla örgüt propagandası” suçunu işlediği ileri sürdü. 

Davanın ilk duruşması 14 Haziran’da Hakkari 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.