Sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek ‘Terör örgütü propagandası yapmak’, ‘Suç işlemeye tahrik’, ‘Suçu ve suçluyu övme’ iddialarıyla hakkında dava açılan tutuklu Gazeteci Hayri Tunç için, Çağlayan’da bulunan İstanbul Adliyesinde görülen duruşmada tahliye kararı verildi.

İstanbul 13.Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya, tutuklu Tunç ve avukatları katıldı. Çok sayıda kişi de duruşmayı izledi.

Tunç, gazetecilik yaptığını, düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında sosyal medya paylaşımlarında bulunduğunu söyledi. Tunç’un ardından Özgürlükçü Hukukçular Derneği (ÖHD) üyesi avukatlar Bülent Çoban ve Ramazan Demir de, AİHM ve AYM kararları gereği gazetecilik mesleğinin duruşma salonlarında tartışılamayacağını belirterek, tutukluluk halinin devamını gerektirecek bir durum olmadığını söyledi.

Tunç’un tutukluluk halinin devamı yönünde görüş bildiren savcının ardından, ara veren mahkeme heyeti, kısa bir süre sonra kararını açıkladı. Tutuklu bulunduğu süre göz önünde bulundurulanTunç’un tahliyesine karar veren mahkeme heyeti, duruşmayı 24 Mayıs'a erteledi. 

NE OLMUŞTU?

Jiyan.org Muhabiri Hayri Tunç, 2 Şubat’ta evinden çıktığı sırada sivil polisler tarafından gözaltına alınmış, aynı gün çıkarıldığı İstanbul 3. Sulh Ceza Hakimliği tarafından sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek tutuklanmıştı. İstanbul Cumhuriyet Savcısı Eşref Durmuş’un ‘Terör örgütü propagandası yapmak’, ‘Suç işlemeye tahrik’, ‘Suçu ve suçluyu övme’ suçlamalarıyla hazırladığı iddianamede, Tunç’un Facebook, Twitter,Youtube paylaşımları ve Jiyan.org’daki yazılarını suçlamalara delil yaptı. Ayrıca Tunç’un evinde bulunan Abdullah Öcalan kitabı da deliller arasında yer alıyor. Hayri Tunç hakkında ‘Silahlı terör örgütüne üye olma’ suçundan kovuşturmaya yer olmadığına dair ek karar da yer alıyor.

(Kaynak: DİHA)