Sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek ‘Terör örgütü propagandası yapmak’, ‘Suç işlemeye tahrik’, ‘Suçu ve suçluyu övme’ iddialarıyla hakkında dava açılan tutuklu Gazeteci Hayri Tunç, yarın (11 Mart) ilk kez hakim karşısına çıkacak. Çağlayan’da bulunan İstanbul Adliyesinde görülecek davada avukatları Tunç’un tahliyesini isteyecek.

Evrensel’den Cansu Pişkin’in haberine göre, ‘Terör örgütü propagandası’ iddiasıyla tutuklanan Tunç’un avukatı Bülent Çoban, propaganda suçunun ceza sınırının 1 ila 5 yıl arasında olduğunu ve bu çeşit suçlarda tutuklama yapılmadığını belirtti. 

Çoban, “Propaganda suçlarından tutuklama yapılmayacağına dair Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) kararları var. Ancak mahkeme bu kararları değerlendirmedi. Şu an Hayri ile birlikte propaganda suçundan yargılanan 12 kişi var” dedi. Duruşmadan tahliye kararı çıkabileceğini de vurgulayan Çoban, “Bu konjonktürel bir dava. Hayri’nin asıl tutukluluk sebebi YDG-H’nin yakınına girecek şekilde fotoğraf çekmesi. Bu durum savcının dikkatini çekti çünkü ona göre, bu kadar yakınlarına girebiliyorsa ‘Ya arkadaşları ya da yoldaşı’ olmalı. Hayri sadece bir gazetecidir ve yalnızca milislerin değil, polisin ve TOMA’nın da fotoğraflarını çekmiştir” dedi.

NE OLMUŞTU?

Jiyan.org Muhabiri Hayri Tunç, 2 Şubat’ta evinden çıktığı sırada sivil polisler tarafından gözaltına alınmış, aynı gün çıkarıldığı İstanbul 3. Sulh Ceza Hakimliği tarafından sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek tutuklanmıştı. İstanbul Cumhuriyet Savcısı Eşref Durmuş’un ‘Terör örgütü propagandası yapmak’, ‘Suç işlemeye tahrik’, ‘Suçu ve suçluyu övme’ suçlamalarıyla hazırladığı iddianamede, Tunç’un Facebook, Twitter,Youtube paylaşımları ve Jiyan.org’daki yazılarını suçlamalara delil yaptı. Ayrıca Tunç’un evinde bulunan Abdullah Öcalan kitabı da deliller arasında yer alıyor. Hayri Tunç hakkında ‘Silahlı terör örgütüne üye olma’ suçundan kovuşturmaya yer olmadığına dair ek karar da yer alıyor.