Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle açıklama yapan Gazeteci Dayanışma Ağı, sansür ve mobbing gibi nedenlerle mesleklerinin gereklerini yerine getirmelerinin engellendiğini söyledi.

Çalışamayan gazeteciler gününe dönüşen 10 Ocak Çalışan Gazeteciler günü nedeniyle yazılı açıklama yapan Gazeteci Dayanışma Ağı, başta ekonomik koşullar ve basın kuruluşları üzerindeki iktidar baskısı gibi nedenlerle fiilen çalıştırılmadıklarını söyledi.

Mesleklerinin gereklerini yerine getirmelerinin engellendiğini belirten Gazeteci Dayanışma Ağı, yaptıkları açıklama ile tüm gazetecileri ve yurttaşları dayanışmaya ve örgütlenmeye davet etti:

YAŞASIN GAZETECİLİK

"Çalışamayan gazeteciler ülkesinde bir 10 Ocak'ta daha gazetecilik mesleğinin ifa edilmesinin önünde engel olanlar, 'Çalışan Gazeteciler Günü'nün anlam ve önemine ilişkin resmi açıklamalar yapıyor. Oysa Türkiye'de gazeteciler çalışamıyor.

Ekonomik koşullar, basın kuruluşları üzerindeki iktidar vesayeti, patronların ticari ilişkileri, politik ve fiziki baskı, sansür, mobbing gibi nedenlerle fiilen çalıştırılmıyoruz.

Mesleğimizin gereklerini yerine getirmemiz engelleniyor.

'UTANIYORUZ'

Tüm bu olumsuz koşulların yanı sıra, giderek artan sayıda internet gazetecisi çalışmak için çabalasa da 'gazeteci'den sayılmıyor. Gazeteciler olarak, BM tarafından benimsenmiş İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi'nin 23. maddesinde veya Anayasa'nın 49. maddesinde tanımlanan, yani en temel haklardan biri olan 'Çalışma hakkı'nı savunmak zorunda olduğumuz için utanıyoruz.

Gazetecilik mesleğinin yapılabilmesini; bilgileri, gerçekleri ve düşünceleri araştırma, elde etme ve yayma hakkını savunmak zorunda bırakıldığımız için utanıyoruz. Tüm meslektaşlarımızı ve yurttaşları, gazetecilerin özgürce çalışabildikleri günleri getirebilmek üzere dayanışmaya ve örgütlenmeye davet ediyoruz.