Odatv Haber Müdürü Barış Terkoğlu, gözaltına alındı ve üzere İstanbul Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube Müdürlüğü’ne götürüldü.

Avukatlara verilen bilgiye göre, Terkoğlu, İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Hasan Yılmaz’ın sözlü talimatıyla gözaltına alındı.

Gözaltı gerekçesinin ise bir MİT mensubunun törensiz bir şekilde defnedilmesine ilişkin haber olduğu belirtiliyor.

Söz konusu haberin birçok mecrada yayınlandığını belirten Odatv yönetimi, “Odatv o haberi yayınlarken; şehidimizin soyadını, köyünü, ailenin evi gibi bilgileri özellikle yayımlamadı. Yani… Odatv aslında bir MİT mensubunu deşifre etmedi. Sadece kamuoyunu gazetecilik saikiyle bilgilendirdi” açıklamasını yaparak, gözaltı kararına tepki gösterdi.

Twitter hesabından açıklama yapan Terkoğlu’nun avukatlarından Serkan Günel, soruşturma kapsamında haberi yapan Hülya Kılınç’ın da gözaltına alındığını aktardı.

Günel, “Israrlı taleplerimiz üzerine sonunda Barış Terkoğlu’nun gözaltı kararına ulaşabildik. Suçlama: MİT Kanunu’nun 27. Maddesi, gözaltı süresi: 1 gün. İfade alınması için malum haberde imzası bulunan muhabir Hülya Kılınç’ın Manisadan gelişi bekleniyor” ifadelerini kullandı.

Günel, sonraki paylaşımında ise Terkoğlu’nun ifadesi alınmak üzere İstanbul Adalet Sarayı’na sevk edildiğini belirtti.

FEYZİOĞLU: GÖZALTI UYGULAMASI YANLIŞ

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, Barış Terkoğlu’nun gözaltına alınması uygulamasının yanlış olduğunu söyledi.

Feyzioğlu, basın özgürlüğünü kısıtlayan yanlış adli uygulamaların kamu görevlilerinin yükümlü oldukları kamu düzenine zarar verdiğini de ifade etti.

Feyzioğlu, gözaltı gerekçesi yapılan haber için de şunları söyledi: “Haberi inceledim. Şehidimizin soyadını kullanmadığını ve ailesine ilişkin bilgileri de kodlayarak verdiğini gördüm. Buna karşın şehidimizin ad ve soyadının daha önce Meclis kürsüsünde açık oturumda söylenmek suretiyle sır niteliğinin ortadan kaldırılmış olduğunu tespit ettim. Bütün bu hususlar dikkate alındığında gözaltı uygulamasının yanlış olduğu açıktır.”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Tuncay Özkan da, “Barış Terkoğlu gazetecidir. Yapılan haberdir. Sabaha karşı gözaltı kabul edilemez” dedi.

Türkiye Gazeteciler Sendikası’ndan ise şu açıklama yapıldı: “Odatv Haber Müdürü Barış Terkoğlu’nun gözaltına alınması, iktidar baskısına rağmen gazetecilikte ısrar edenlere bir tehdit mesajıdır. Gazeteciler memurunuz değil. Bizim görevimiz sakladığınız gerçekleri halka ulaştırmaktır.”

Barış Terkoğlu, 2011 yılında tutuklanmış ve 13. duruşmasında (14 Eylül 2012) yılında tahliye edilmişti.