Bitlis’teki Garzan Mezarlığı’nda çıkarılan 267 cenazeden 10’u, yapılan DNA eşleşmesinin ardından iki yıl sonra ailelerine teslim edildi.

Bitlis merkeze bağlı Yukarı Ölek köyü kırsalında bulunan ve farklı dönemlerde yaşamını yitirmiş 267 PKK’linin mezarının bulunduğu Garzan Mezarlığı iş makineleriyle yıkılıp, mezarlar açılarak cenazeler İstanbul Adli Tıp Kurumu’na (ATK) gönderilmişti.

Ailelerin başvurusu üzerine Bitlis Cumhuriyet Başsavcılığı cenazelerin en kısa sürede teslim edileceğini bildirmişti ancak 19 Aralık 2017’de çıkarılan 267 cenazeden 262’si ATK’de bekletiliyordu.

Bu ailelerin dışında 30 aile daha DNA eşleşmesi için yine ATK’ye başvuruda bulunuş, ancak bunlardan sadece 11’inin DNA’sı eşleşmişti.

Aileler ve hak savunucularının taleplerine rağmen teslim edilmeyen cenazelerin Mart ayında Sarıyer’de bulunan Kilyos Kimsesizler Mezarlığı’na defin edildiği ortaya çıkmıştı.

10 CENAZE TESLİM ALINDI

11 ailenin cenazelerini almak için dün (12 Aralık) İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na yaptığı başvuru sonucu, başsavcılık cenazelerin ailelerine teslim edilmesine karar verdi.

Zincirlikuyu Mezarlığı Müdürlüğü’ne giderek evraklarını teslim eden aileler, gerekli işlemlerin tamamlanmasının ardından buradan cenazelerini almak üzere Kilyos Kimsesizler Mezarlığı’na geçti.

Mezopotamya Ajanıs’nın haberine göre, burada DNA eşleşmesi yapılan cenazelerden sadece 10’u teslim edildi.

Bir cenaze, gerekli evraklar mezarlık müdürlüğü yetkililerine ulaşmadığı gerekçesiyle ailesine teslim edilmedi.

Diğer 252 cenazenin teslimi için ise ailelerinin başvuruları bekleniyor.