MALATYA - F Tipi cezaevlerinin şartlarını anlatan ve geçen yıl gösterime giren F Tipi Film’in galasında, cezaevinde tutuklu ve hükümlülerin haberleşmek için kullandıkları ‘haberleşme topları’ anı olarak dağıtıldı. 

Radikal Gazetesi'nden Hasan Benli'nin haberine göre İzleyiciler arasında bulunan Erdoğan Canpolat da bu toplardan birini alarak evine döndü. Ancak geçen şubat ayında Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı , KESK üyelerine yönelik olarak ‘örgüt üyeliği ve örgüt propagandası yapma suçu’ iddiasıyla soruşturma başlattı.

NASIL HAZIRLANIR?

Soruşturma kapsamında şüphelilerin evlerinde arama yapıldı. Şüphelilerden Erdoğan Canpolat’ın evinde bulunan, haberleşme topuna da el konuldu. Savcılık ‘haberleşme topu’ üzerinde inceleme başlattı. İddiaya göre yapılan incelemede, Canpolat’ın evinde bulunan haberleşme topunda, F Tipi Film’in izlenilmesi ve yakın çevresinde izlettirilmesi tavsiye edildiği belirlendi. Malatya Savcılığı bu tespitten sonra Tekirdağ 1 Nolu F Tipi Cezaevi ve Tekirdağ Emniyet Müdürlüğü ile temasa geçerek cezaevlerindeki ‘haberleşme topları’ hakkında bilgi talebinde bulundu.

Tekirdağ Emniyet Müdürlüğü ve cezaevi yönetiminden gelen bilgilere iddianamede yer verildi. İddianamede, tutuklu ve hükümlülerin haberleşme toplarını nasıl hazırladıkları ve hangi amaçla kullandıkları detaylı bir şekilde anlatıldı. İddianamede haberleşme toplarının hazırlanışına ilişkin şu bilgilere yer verildi: “Belirtilen malzemeler elde edildikten sonra, pet şişe kesilip, içerisine ıslatılmış gazete veya normal kâğıt naylona sarılmak suretiyle konulup, haberleşme notunun ağırlaşması sağlanır (Atıldığında hedefe ulaşabilmesi için) sonra pet şişe içerisine yazılan örgütsel içerikli doküman başka bir kâğıda sarıldıktan sonra üzerine gideceği koğuş numarası yazılıp, doküman atıldığında düşmemesi için ip, lastik, pet şişe kapağı veya pet şişenin ince bir şekilde kesilerek elde edilen naylon gibi şeyle bağlanır.”

İddianamede, haberleşme topu ile cezaevinde birtakım örgütsel faaliyetlerin sürdürüldüğüne de dikkat çekilerek, “Konu ile ilgili olarak emniyet müdürlükleri, ceza ve infaz kurumları tarafından yapılan çalışmalarda cezaevlerinde tutuklu/hükümlü olarak bulunan örgüt mensuplarının cezaevleri içerisinde birbirleri ile ve dışarıdaki örgüt mensupları ile irtibat kurmak amacıyla Erdoğan Canpolat’ın ikametinde elde edilen mesaj topu sistemini kullandıkları yönünde tespit yapılmıştır. Tekirdağ F Tipi Cezaevi’nde yatmakta olan tutuklu/hükümlü örgüt mensuplarının örgütsel talimatları birbirlerine iletmek amacıyla mesaj topu sistemini kullandıkları belirlenmiştir” denildi.

'BENZERLİKLER TAŞIYOR'

İddianamede şüphelinin evinde bulunan haberleşme topunun cezaevinde kullanılan haberleşme toplarına benzediğine de işaret edilerek, şu değerlendirme yapıldı: “Erdoğan Canpolat’ın ikametinde elde edilen mesaj topu ile Tekirdağ Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan çalışmalarda tespit edilen mesaj topu sisteminin aynı olduğu, Erdoğan Canpolat’tan elde edilen mesaj topunun şahsın Malatya’da yürüttüğü cezaevi faaliyetleri kapsamında cezaevindeki şahıslar tarafından motivasyon ve propaganda amacıyla yazılmış mektup olduğu değerlendirilmektedir.”

SENDİKAL FALİYETLERDE DELİL SAYILDI

Canpolat’ın da aralarında bulunduğu 6 tutuklu için 4+4+4 eğitim sistemine yönelik yapılan basın açıklamaları gibi çeşitli sendikal faaliyetleri de suçlamalara delil olarak sayıldı. Canpolat’ın avukatı Engin Gökoğlu da delil olarak el konulan haberleşme topunun F Tipi Film’in yapımcıları tarafından galaya katılan herkese verildiğine dikkat çekti.