Merkezi Washington'da bulunan sivil toplum kuruluşu Freedom House'un (Özgürlük Evi) 2013 Dünya Basın Özgürlüğü Raporu'nda Türkiye daha da geriledi.

Dünyada basın özgürlüğünün korunması için önde gelen kuruluşlardan birisi olan Washington merkezli Freedom House 2016 Basın Özgürlüğü Raporu’nu açıkladı.

Freedom House (Özgürlük Evi) raporunda dünya genelinde, 2015 yılının, son 12 yıl içinde basın özgürlüğünün dibe vurduğu bir yıl olduğunu belirtirken, raporda, siyasi iktidarların, teröristlerin ve suçluların, kendi güçlerini artırabilmek için, özgür medyayı susturmaya çalıştıkları belirtildi.

Özgürlük Evi’nin raporunda Türkiye, geçen yıl olduğu gibi yine 'basını özgür olmayan ülkeler' kategorisinde yer aldı.

"Basın özgürlüğüne karşı güçlerin, hükümetlerin ve militan grupların gazetecileri susturmaya çalıştıkları, 'Ya bizlesin ya da bize karşısın' politikası izlenerek, gazetecileri taraf tutmaya, medya kuruluşlarını baskı altında bırakmaya yönelik eğilimler en güçlü olarak Ortadoğu'da ve Türkiye'de çıktı" görüşüne yer verilen raporda, basın özgürlüğü alanında 7 puan kaybeden Bengladeş'i, 6 puanlık kayıpla Türkiye izledi.

Raporda, Türkiye ile ilgili bölümde, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sadık yetkili güçler, bağımsız medya kuruluşlarına saldırıp, onları ele geçirerek kendi propagandalarını yapan kurumlar haline getirdiler.

Hükümet, Ekim 2015'te, eleştirel yayınlar yapan Kanaltürk ve Bugün kanalları ile Bugün ve Millet gazetelerinin sahibi İpek Koza Holding'e el koydu. Mart 2016, Feza Gazetecilik ve sahibi olduğu Zaman, gazetesine kayyum atanarak el konuldu" görüşüne yer verildi.

Raporda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD'de yaşayan Gülen cemaati lideri Fethullah Gülen'i terörist ilan ettiği, ancak Erdoğan ve Gülen'in, eskiden müttefik oldukları da belirtildi.

Raporda, dünya nüfusunun yalnızca yüzde 13'ünün basın özgürlüğünden yararlanabildiği, geri kalanının ise gazeteciler ile medya kuruluşlarına karşı uygulanan sansür, ekonomik baskılar ve tehditler yüzünden özgür haber alamadığı vurgulanan raporda, Suriye ve Irak'ta İŞİD gibi terör örgütlerinin, Meksika, Kolombiya ve Brezilya'da uyuşturucu kartelleri ya da suç örgütlerinin gazetecilerin canlarına kıydıkları, gazeteciler için en ölümcül ülkenin hala Suriye olduğu belirtildi.

Özgürlük Evi'nin raporunda, Türkiye 66 puanla, 199 ülke içinden başını özgür olmayan ülkeler arasında yer aldı.