Diyarbakır'da yaşayan, "terör örgütü propagandası" suçlamasıyla önce evi aranan ardından gözaltına alınan Hollandalı gazeteci Frederike Geerdink yaşadıkları için "Beklemiyordum, şok oldum" ifadelerini kullandı. "Özellikle Cemil Bayık röportajı ile ilgili sorular sordular" diyen Geerdink, "Türk ve Kürt gazetecilerin işi daha zor" diye konuştu.

2006'dan bu yana Türkiye'de çalışan, 2012'den bu yana da Diyarbakır'da bulunan Hollandalı gazeteci, "terör örgütü propagandası yapmak" suçlamasıyla götürüldüğü emniyette yaklaşık 2,5 saat tutuldu.

"BANA YÖNELTİLEN SUÇLAMA TERÖR ÖRGÜTÜ PROPAGANDASIYDI"

Serdar Korucu’nun CNN Türk’teki haberine göre, ifadesi alındıktan sonra serbest bırakılan Geerdink yaşadığı süreci şöyle anlattı:

"Ben o sırada evde çalışıyordum. Kapımda Terörle Mücadele Ekipleri vardı. 8 ya da 9 kişilik bir ekipti. Aralarından biri de kadındı. Böyle bir süreci beklemiyordum. Eve girdiler. Yaklaşık bir saat boyunca evimi aradılar. O sırada zaman kavramım kayboldu. Daha kısa ya da daha uzun da sürmüş olabilir. Sonrasında polis merkezine götürdüler. Bana yöneltilen suçlama terör örgütü propagandasıydı."

Frederike Geerdink gözaltında kendisine yalnızca diken.com.tr'deki yazılarıyla ilgili sorular sorulduğunu söyledi, sosyal medyada yer alan "Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ilgili çözüm sürecine ilişkin yazısı nedeniyle gözaltına alındığı"na dair iddiaları doğrulamadı.

"CEMİL BAYIK RÖPORTAJI İLE İLGİLİ SORULAR SORDULAR"

"Özellikle Cemil Bayık röportajı ile ilgili sorular sordular. Yalnızca benim değil, pek çok gazetecinin Bayık ile görüşmeye gittiğini söyledim. Sonuçta ben illegal bir iş yapmadım. Sınırı da yasadışı olarak geçmedim. Yaptığım her şey çok açık ve net. Ne yapıyorsam her şeyi zaten paylaşıyorum. Brüksel'de konferansa da gitsem, haber de yapsam her şey sosyal paylaşım hesaplarımda var. Açık olduğum için rahatım."

Geerdink'e göre gözaltına alındığı sırada Hollanda Dışişleri Bakanı Bert Koenders Ankara'da olması ise büyük bir şans: "Hollanda Dışişleri Bakanı'nın Türkiye ziyaretini polislerin bildiğini sanmıyorum. Ama iyi ki buradaydı. Çok daha iyi hissettim. Zaten hemen Twitter üzerinden yazmış. Benim gözaltına alınmam karşısında şaşırdığını söylemiş. Bakan Koenders, benimle ilgili Türkiye'deki mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu ile de konuştu."

 "TÜRKİYE’DEKİ GAZETECİLERİN İŞİ DAHA ZOR’’       

Frederike Geerdink yaşadığı sürecin ardından Türkiye'den ayrılmayacağını net bir şekilde açıkladı. Ancak mesajı Türkiye'deki gazetecilere yönelikti:

"Ben bu süreçte şanslıyım çünkü Hollanda vatandaşıyım. Eğer korksam her an Hollanda'ya gidebilirim. Gitmeyeceğim ama bu bir seçenek. Fakat mesela Twitter'daki mesajları nedeniyle gözaltına alınan Sedef Kabaş bir Türk vatandaşı. Türk ve Kürt gazeteciler burada yaşıyorlar, haber yapıyorlar. Burası onların ülkesi. Onların durumu benden çok daha zor."