Evinden çıktıktan sonra Gezi Parkı eylemlerinin ortasında kalıp SDP binasına sığındığı belirtilen Fransız vatandaşı Elisa Couvert dört gün terörle mücadele şubesinde tutulduktan sonra Kumkapı Yabancılar Şubesi’ne gönderildi. Dün ise Couvert’in sınırdışı edilmesine karar verildi.

Yüksek lisans çalışması için İstanbul’da bulunan, aynı zamanda İnsan Hakları Derneği’nde staj yapmakta olan Paris-8 Üniversitesi öğrencisi Elisa Couvert, erkek arkadaşı Samet Kardaş’ın anlatımına göre 11 Haziran günü polisle Gezi Parkı eylemcileri arasındaki çatışmanın ortasında kaldı. Kardaş, Couvert’in gözaltına alınmasını şöyle anlattı:

“Evimiz SDP binasının bir alt sokağında. Elisa evden çıktıktan bir süre sonra polisin sıktığı gazdan etkileniyor, gazdan kaçmak için bulduğu ilk açık kapıdan giriyor. Orası da SDP binası. Kapılar kapanıyor, barikat kuruluyor. Elisa binadan çıkamıyor. Polis binaya girdiğinde de gözaltına alınıyor.”

Kardaş’ın anlatımına göre dört gün terörle mücadele şubesinde kalan Couvert daha sonra serbest bırakılmasına karşın prosedür gereği Kumkapı Yabancılar Şubesi’ne götürüldü. Cuma gününden bu yana Yabancılar Şubesi’nde tutulan Couvert’le ilgili dün sınırdışı kararı alındı.

TAMAMEN KEYFİ

Yabancılar Misafirhanesi’ndeki koşulların sağlıksız olduğunu, yemeklerin çok kötü olduğunu ve kötü muamele yapıldığını ifade eden Kardaş sınırdışı kararıyla ilgili olarak da şunları söyledi: “Sadece suç mahalinde olduğu için suça karışmış sayılıyor. Hiçbir hukuki gerekçe yok. Herhangi bir fotoğraf, delil, tanık ifadesi, hiçbir şey yok. Hükümeti devirmeye çalışmaktan kamu malına zarar vermeye kadar 50 tane suçlama yöneltiliyor. Türkiye’de insan hakları milim ileri gitmiş değil. Tamamen keyfi şekilde tutuluyor ve şimdi oturma izni iptal edilip sınırdışı ediliyor. Pazartesi günü kararın iptali için başvuruda bulanacağız. Sonra da konuyu AİHM’e taşımayı düşünüyoruz”

GALATASARAY’DAN AÇIKLAMA

Bu arada daha önce Erasmus programı kapsamında öğrencisi olduğu Galatasaray Üniversitesi’nin öğretim elemanları ve öğrencileri de Couvert’le ilgili bir basın açıklaması yayınladı. Sınırdışı kararından önce yapılan açıklamada “Elisa Couvert, Taksim Gezi Parkı protestoları sırasında maruz kaldığı biber gazı ve polis şiddetinden korunmak üzere SDP binasına sığınmış ve sırf bu yüzden gözaltına alınmıştır. Gözaltında tutulmasına gerekçe gösterilecek herhangi bir neden bulunmadığından, kısa süre içinde serbest bırakılmış, ancak prosedürl gereği Kumkapı Yabancılar Şubesi’ne götürülmüştür. Türkiye’de bulunuşu tamamen yasal çerçevede olmasına rağmen tam bir haftadır Kumkapı’da tutulmaktadır. (...) Daha önceki örneklerde olduğu gibi, yine yabancı uyruklu olması nedeniyle farklı bir muameleye ve ayrımcılığa maruz kalmaktadır (...)Yabancıların “misafirhane” adı altında alıkonulduğu ortamın sağlıksız koşulları da hem ailesini hem bizleri endişelendirmektedir” denildi.

Açıklamada, “Tamamen idarenin takdirine bırakılmış bu keyfi özgürlük kısıtlamasına bir an önce son verilmesi” talep edildi. (Taraf)