Fransa Ulusal Meclisi, Ermeni Soykırımı’nın inkâr edilmesini ve insanlığa karşı işlenen suçların hafife alınarak küçümsenmesini yasal olarak suç sayan kanun teklifini onayladı.

Fransa’da yasama yetkisi olan Fransa Parlamentosu’nu oluşturan alt meclislerden biri olan Ulusal Meclis, bugünkü oturumunda ele aldığı kanun teklifini oybirliği ile kabul etti.  

AFP’nin haberine göre, Ulusal Meclis’in bugün kabul ettiği yasa tasarısı, Senato ve Parlamento tarafından da onaylanırsa, Ermeni Soykırımı da dahil olmak üzere, adalet ve yargı tarafından tanınmış olan insanlığa karşı işlenen suçları inkâr eden veya küçümseyenler hakkında bir yıla kadar hapis cezası ile 45 bin Euro para cezası verilmesi öngörülüyor.  

Ermeni Soykırımı’nın yanı sıra Ruanda Soykırımı’nın inkârını da cezai yaptırıma tabi tutulmasını öngören kanun teklifinin yasalaşması için Fransa Parlamentosu’nu oluşturan üst kanat olan Senato’nun ve son olarak Parlamento’nun onaylaması gerekiyor.

Ermenistan’ın başkenti Yerevan merkezli Armenpress Ajansı’nın haberine göre, Eylül ayına dek Senato’da görüşülmesi beklenen yasa teklifi, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande tarafından verilen talimatla, daha önce aynı konuda gündeme getirilen kanun teklifinin revize edilerek Fransa Anayasası’na uygun hale getirilmesiyle hazırlandı.

2001 yılında Ermeni Soykırımı’nı resmen tanıyan Fransa’da soykırım ve insanlığa karşı işlenen suçların inkâr edilmesini suç sayan kanun teklifi ilk olarak 2006 yılında gündeme getirilmişti.

Holokost ve Nazi katliamlarının inkârını yasal olarak suç sayan Fransa’da, 2011 yılında yeniden gündeme getirilen kanun teklifi daha önce de Fransa Ulusal Meclisi’nde kabul edilmiş olsa da, büyükelçilik kanalıyla Meclis’in kararına müdahale etmeye çalışan Türkiye’nin baskılarının da etkisiyle, Fransa Anayasa Konseyi teklifte yer alan bazı hususların “Anayasa’ya uygun olmadığını” gerekçe gösterek kanun teklifini onaylamamıştı.

Paris’teki dönemin Türkiye büyükelçisini geri çağıran Ankara, Fransa Anayasa Konseyi’nin lehteki kararının ardından büyükelçisini yeniden Fransa’ya göndererek ülkeler arası ilişkileri normalleştirmeye başlamıştı. (Hrant Kasparyan / Demokrat Haber