Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı’nın cezaevinde tuttuğu günlük, başkanı olduğu Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) sitesinde yayımlandı.

Özgür Gündem'le dayanışma amacıyla “Nöbetçi Eş Genel Yayın Yönetmenliği” kampanyasına destek oldukları için, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı,  Sınır Tanımayan Gazeteciler Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu ve yazar Ahmet Nesin ‘örgüt propagandası’ yaptıkları iddiasıyla tutuklandı.

Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı’nın cezaevinde tuttuğu günlük, başkanı olduğu Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) sitesinde yayımlandı.

Uzun dönemdir tutuklu ve hükümlülerin cezaevi koşulları ve hak ihlalleri üzerinde çalışmalar yapan Prof. Fincancı, 22-24 Haziran tarihlerinde tuttuğu günlüklerde kendisinin de karşılaştığı olumsuz koşulları not ederken "Bu kadar içeriden bir tanıklık başka türlü olamazdı" ifadesini kullandı.

Verilen desteğin ve dayanışma için yapılan etkinliklerin kendisi duygulandırdığını da yazdı.

"İnadına gülmek, inadına iyi olmak gerek" diyen Fincancı günlüklerinde tutuklanmasına ilişkin, "Tümüyle kendim için buradayım ben. Aynada suretime bakma cesaretini yitirmemek için kendimle barışık yaşamıma devam edebilmek için hem de.

“Yoksa ahlaksız ve vicdansız bir insan olarak yaşamaya tahammül edemezdim. Tümüyle özel hatta bencilce bir nedenim var. İnsanlık mücadelesinde kendim için istediğim haklar ve daha iyi bir yaşamı diğer insanlarla paylaşmayacaksam eğer o hakkı kullanmaya utanırım.

Onun yerine mücadeleyi yeğlerim. Dostlar hiç üzülmemeli o nedenle cezaevinde bulunmaktan onur duyarım bu dönemde. İnsanlar ölürken, evlerinden topraklarından sürülürken, evleri moloz yığınına dönüp o molozların arasından beden parçaları bulunurken, en ufak haber eleştiri şiddetle karşılık bulurken diğer tarafta insanlar nefretle doldurulup nefret suçları işlemeye teşvik edilip en olmadık biçimde öldürme yöntemlerine alkış tutularak sakat bırakılırken, toplum hızla kirletilirken, sessiz kalmak önce kendime, insanlığıma ihanet olur" diye yazdı.

Fincancı'nın “İnadına gülmek, inadına iyi olmak gerek!” notunu düştüğü günlüklerden bölümler şöyle: