Britanya’nın saygın yayın organlarından Financial Times’ın, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın referandum kampanyasını analiz eden haberinde son anketlere, “Bütün zalimliğine karşın anketler başa baş bir çekişme gösteriyor” yorumunda bulunuldu. 

BBC Türkçe’nin Financial Times’tan derlediği ‘Erdoğan’ın makinası baskıyı artırıyor’ başlıklı haberde HDP’nin 10’dan fazla vekilinin tutuklu olduğu, 150’ye yakın medya kuruluşunun kapatıldığı ve yine 150 kadar gazetecinin hapiste olduğu belirtilirken şu yorum yapıldı: “Bütün bu zalimliğine karşın anketler başa baş bir çekişme gösteriyor.”

Haberde, Erdoğan’ın yardımcılarının iki yıldır dünyadaki referandumları çalıştığı ve kampanyayı da buna göre şekillendirdiği belirtildi: “Vatan veya millet kavramlarından birini kullanmanın faydalı olacağını buldular ve bu iki kavramdan ‘millet’e karar verdiler. Erdoğan’ın sert açıklamalarının da faydasının az olduğunu fark ettiler. Bu yüzden Erdoğan tonunu değiştirdi.”

Kampanyanın başlangıcında ‘Hayır’ oylarının önde olmasıyla AKP içinde kısa bir panik yaşandığı savunulan haberde son anketlerin ‘Evet’i işaret ettiği aktarıldı: “2015’teki iki genel seçimden iki yıl sonra AKP ilk başta tabanını harekete geçirmekte zorlandı. Fakat Erdoğan’ın mitingleri on binlerce insanı çekti. Erdoğan, bir kısmı da AKP içinde bulunan kararsızlara seslendi. Erdoğan’ın bu adımları işe yarasa da yarış çekişmeli. Türkler para birimlerinin değer kaybettiğini, işsizliğin arttığını ve enflasyonun dokuz yılın en yüksek seviyesine geldiğini gördü.”