Muğla'nın Fethiye ilçesinde 1980 darbesinin mimarlarından Kenan Evren'in ismini taşıyan caddede yaşayanlar, Evren isminden rahatsızlıklarını eylemle dile getirdi.

 

Kenan Evren Caddesi üzerinde toplanan vatandaşlar, cadde tabelasına 'Netekim Paşa istemiyorum, affetmiyorum' yazılı bir kâğıt yerleştirdi.

 

CHP'li meclis üyelerinin teklifi ile Fethiye Belediyesi Meclisi'nde görüşülen ve MHP'li üyelerin oyu ile reddedilen Kenan Evren Caddesi'nin isminin değiştirilmesi önerisi, Fethiyelilerin gündeminden kalkmıyor. Cadde üzerinde yaşayan vatandaşlar Kenan Evren isminden duydukları rahatsızlığı basın açıklaması yaparak ifade etti. İlçede imza kampanyası başlatan vatandaşlar, Kenan Evren Caddesi üzerinde toplanarak tepkilerini dile getirdi. Bazı siyasi partilerin de destek verdiği eylemde vatandaşlar, cadde tabelasının üzerine "Netekim Paşa istemiyorum, affetmiyorum" yazılı bir kâğıt yerleştirdi.

 

Daha sonra bir açıklama yapan cadde sakinlerinden Muhittin Uçar, cadde, sokak ve parkların ülke için hayırlı işler yapan insanların adıyla süslenmesi gerektiğini söyledi.

 

"12 Eylül faşist darbesinin lideri Kenan Evren ismi şu anda bulunduğumuz cadde de yaşatılmaktadır." diyen Uçar, şöyle konuştu: "Milyonlarca insanın yaşamını karartan, işkencelerle ve sorgusuz infazlarla katledilmesine neden olan, hukuksuz yargılamalarla idam edilen gençlerimizin katili, baskı, şiddet ve işkenceler aracılığıyla yaratılan toplumsal travmanın sorumlusu Kenan Evren ismini Fethiye'de istemiyoruz. Belediye meclisinin Şubat oturumunda aldığı kararı da protesto ediyoruz."

 

Kenan Evren Caddesi'nin adının 2000 yılında Mustafa Karaören Caddesi olduğuna dikkat çeken Meral Karaören de daha önce ismi değiştirilen caddenin şimdi tekrar değiştirilmemesinden duyduğu rahatsızlığı dile getirdi.

 

Gerekçe gösterilmeden babasının isminin 2000 yılında belediye meclis kararıyla Kenan Evren ismiyle değiştirildiğini ifade eden Karaören, babasının 1957 depreminde Fethiye halkı için tüm imkânlarını seferber ettiğini kaydederek, caddeye tekrar Mustafa Karaören isminin verilmesini istedi. (haberpan)