MUĞLA’nın Fethiye İlçesi’nde bir caddeye verilen ’Kenan Evren’in adının değiştirilmesine ilişkin öneri Belediye Meclisi tarafından reddedildi.

Toplantıya, Fethiye Belediye Başkanı MHP’li Behçet Saatcı’nın 12 Eylül döneminde işkence gördüğünü anlatması damga vurdu. Saatcı, caddenin adının değiştirilmesine yönelik oylamada çekimser kaldı.

Fethiye Belediye Meclisi şubat ayı olağan toplantısı, Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı başkanlığında gerçekleşti. Toplantıda, 12 Eylül darbesi sırasında Genelkurmay Başkanı olan ’Kenan Evren’ adının bulunduğu caddeden kaldırılması görüşüldü. Ocak ayı toplantısında gündeme getirilen ve komisyona gönderilen ’Kenan Evren Caddesi isminin değiştirilmesi önerisi’ ile ilgili CHP’li Belediye Meclisi üyesi Nalan Ünal söz aldı. "Kenan Evren ile birlikte Uğur Mumcu ve Bahriye Üçok caddelerinin isimlerinin değiştirilmesi de gündeme gelebilir" diyen Ünal, geçmiş hatalarla mücadelede daha sağlam adımlar atılması gerektiğini belirtti.

Fethiye Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Yılmaz Cesur ise 12 Eylül Anayasası’na ’Hayır’ dediğini belirterek, "O dönemde anayasaya ’Evet’ diyenlerin bugün bu konuyu tartışmaya açmaya hakkı yok" diye konuştu.

Ak Parti grubu adına konuşan Selahattin Kayaman ise Kenan Evren adının caddeden kaldırılmasını istedi.

’12 EYLÜL’DE 45 GÜN İŞKENCE GÖRDÜM’

Toplantıda söz alan Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı, konunun ikinci kez Belediye Meclisi’nin gündemine geldiğini hatırlattı. 12 Eylül döneminde işkence gördüğünü anlatan Başkan Saatcı, "Kenan Evren’in ellerinde arkadaşlarımızın kanı var. 45 gün boyunca işkence görmüş, 4 ay hapis yatmış birisiyim. Kimse Evren’e benim kadar kızgın olamaz. Üstelik 12 Eylül Anayasası’na da ’Evet’ oyu verdim, çünkü korkuyordum" dedi. Önergenin kabulü durumunda Fransa’nın çıkardığı sözde Ermeni soykırımını inkarını suç sayan tasarıya benzeyeceğini söyleyen Saatcı, şöyle devam etti:

"Geçmişi yargılamayı bırakalım. Bu caddeye Kenan Evren ismi şu an bulunduğumuz koltukta oturan eski meclis üyelerinin önerisi ile verilmiş. Onların kararını bizim değiştirme lüksümüz yok diye düşünüyorum. Üstelik 90 yaşını geçmiş bir insandan söz ediyoruz. Artık bu saatten sonra yargılansa ne olur, yargılanmasa ne olur."

Konuşmanın ardından oylamaya geçilirken, belediye kanununa göre önergenin kabulü için salt çoğunluğun üçte ikisinin oyu arandı. Önerge CHP ve Ak Partili üyelerin 10 ’Evet’ oyuna karşılık, MHP’li 11 üyenin ’Hayır’ oyuyla reddedildi. Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı ile birlikte Ak Parti’li Meclis Üyesi Hüseyin Güzel’in çekimser kaldığı tasarının reddiyle Adnan Menderes Bulvarı’nı, Mustafa Kemal Bulvarı’na bağlayan caddenin adı ’Kenan Evren Caddesi’ olarak kaldı.