“Maoist Komünist Partisi (MKP) örgütünün propagandası yapmak” iddiasıyla hakkında dava açılan sanatçı Ferhat Tunç, Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanmaya başlandı.

 

Sanatçıya destek olmak isteyen kalabalık bir grup da Malatya Adliyesi önündeydi. Avukatıyla birlikte Malatya Özel Yetkili 3. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gelen Ferhat Tunç’un, 1 Mayıs 2011 tarihinde Tunceli’de düzenlenen 1 Mayıs İşçi Bayramı’nda yaptığı konuşma nedeniyle “MKP örgütünün propagandasını yapmak” iddiasıyla yargılanmasına başlandı.

 

“ADETA CIMBIZ İLE ÇEKTİĞİ KELİMELERLE…”

Ferhat Tunç, Malatya Özel Yetkili 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde hakim karşısına çıktı. Tutuksuz yargılanan Tunç, savunmasında konuşmasının ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, o dönemde milletvekili adayı olarak konuşma yaptığını ve o konuşmasının bir bütün olarak değerlendirilmesi gerekirken, iddia makamının konuşmadan adeta cımbız ile çektiği kelimelerle hakkında soruşturma başlattığını söyledi.

 

Savcı Mehmet Badem ise esas hakkındaki mütalaasında, Ferhat Tunç Yoslun’un yaptığı konuşmada MKP örgütünün propagandasını yaptığını iddia ederek, 3713 sayılı Terörle Mücadele Yasası'nın 7/2 maddesi ve TCK’nın 53. maddesi gereğince cezalandırılması talebinde bulundu.

 

Mahkeme heyeti, duruşmayı 27 Haziran 2012 tarihine erteledi.

 

"KAYIPLAR BULUNSUN, FAİLLER YARGILANSIN”

Ferhat Tunç, duruşma sonrasında İnsan Hakları Derneği Malatya Şubesi’nin PTT binası önünde düzenlediği "Kayıplar Bulunsun, Failler Yargılansın" eylemine katıldı. Tunç: "Bugün Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılandık. Bu benim ilk yargılanmam değil. 30 yıllık sanat hayatımda zamanın Devlet Güvenlik Mahkemeleri'nde de yargılandım. Bugün de DGM'leri aratmayan Özel Yetkili Mahkemelerde yargılanıyoruz. Demek ki değişen bir şey yok. Keşke bir şeyler değişmiş olsaydı ve hep birlikte bu değişimleri yaşıyor ve hissediyor olabilseydik." şeklinde konuştu.

 

"Bu ülkede 12 Eylül döneminde olmayan baskı ve tehditlerle karşı karşıya bırakıldık" diyen Tunç, şöyle devam etti:

 

"Bu ülkede sanatçı ve aydınların düşünceleri bir tehdit olarak kabul edilmemeli. Bu ülkede iktidar ve egemen güçler ne kadar kendi düşüncelerini açıklamaya sahipseler, onlara muhalif kesimlerin de aydınların düşüncelerinin de özgür olmasını bekleriz. Demokrasi budur. Sanatçıların tek görevi, toplumu eğlendirmek olmamalıdır."

 

Ferhat Tunç, İHD Malatya Şube Başkanı Murat Oral ve beraberindeki grup, basın açıklamasının ardından PTT binasına girerek, kayıpların bulunması için milletvekillerine mektup gönderdiler.

 

Sultan KILIÇ / Demokrat Haber Malatya