Suruç katliamında yaşamını yitiren Çerkes HDP PM üyesi Ferdane Kılıç ile oğlu Nartan Kılıç Çerkesçe, Türkçe ve Kürtçe sloganlarla uğurlandı.

Bursa morgundan sabah saatlerinden alınan cenazeler HDP İl Binası önüne getirildi. Ferdane Kılıç'ın tabutu SKM ve Kafkasya bayraklarına, Nartan Kılıç'ın tabutu ise SGDF ve Kafkasya bayraklarına sarıldı.

Metin Kılıç ve katliamdan yaralı olarak kurtulan Sinem Kılıç da cenazeleri karşılayanlar arasındaydı.

Saygı duruşuyla başlayan anmaya HDP Bursa Milletvekili Asiye Kolçak, Kocaeli Milletvekili Ali Haydar Konca, HDP PM Üyesi Beycan Taşkıran, ESP PM Üyesi Nadiye Gürbüz, Emin Orhan ile HDP İl Eş Başkanları, CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, Çerkes Dernekleri Federasyonu yöneticileri ile yüzlerce kişi katıldı.

Burada konuşma gerçekleştiren HDP İl Eşbaşkanı Kezban Dumlu, "Bu savaş kötülerle iyilerin, zalimlerle mazlumların savaşıdır. Herkes bilsin ki mazlumlar kazanacak" dedi. Eşbaşkan Yüksel Akgün ise şehitlerin yoluna bağlılık sözü verdi.

Anmada Nartan Kılıç'ın arkadaşları adına konuşan Gülcan Ceylan ise, arkadaşları Nartan Kılıç'ın Adige ve Abhaz kimliklerini hiç unutmayan devrimciler olduğunu söyledi. Ceylan, "Onlar Kobaneli çocuklara nefes olmak istediler" diye konuştu. Ceylan'ın konuşması, "Yaşasın halkların kardeşliği" sloganlarıyla karşılandı.

'SANMASINLAR YANLARINA KALACAK'

ESP PM üyesi Nadiye Gürbüz gerçekleştirdiği konuşmada, sosyalist gençlerin oraya barış köprüsü olmak için gittiğini kaydetti. AKP'nin savaşı körüklemek istediğini kaydeden Gürbüz, inadına barışın sesini yükselteceklerini, öfkelerini büyüteceklerini belirtti.

Gürbüz, Ferdane Kılıç'ın yürüttüğü kadın özgürlük mücadelesine ve Çerkes kimliğinin mücadelesine dikkat çekti. Nartan Kılıç'ın ise sosyalist bir genç olarak Kobane'de olmak gerektiğini söylediğini hatırlatan Gürbüz sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu katliamın gerçek adresi faşist Türk devleti ve AKP'dir, sanmasınlar yanlarına kar kalacak, hesabını soracağız."

YAKAY-DER adına konuşan Halit Boz da yaşamını yitirenleri andı, yaralılara acil şifalar diledi. Anmada yurtsever gençlik adına Fatma Top bir konuşma gerçekleştirdi. AKP'nin halkların kardeşliğine tahammül edemediğini kaydeden Top yurtsever ve sosyalist gençler olarak katliamın hesabını soracaklarını söyledi.

'SİZ ÖLDÜRMESİNİ BİZ YAŞATMASINI İYİ BİLİRİZ'

Anmada konuşan HDP Bursa Milletvekili Asiye Kolçak, AKP'ye olan tepkisini dile getirdi. Kolçak, "Ey katiller, ey katillere destek verenler, yoldaşlarımızın kanıyla ellerinize kına yaktınız" dedi. Yaşamını yitirenlerin düşledikleri yaşamı bu topraklarda da kuracaklarını söyleyen Kolçak, "Siz öldürmesini biz yaşatmasını iyi biliriz" diye konuştu.

HDP Kocaeli Milletvekili Ali Haydar Konca ise, "O kadar genç Suruç'a giderken didik didik aranırken, IŞİD canisinin oraya nasıl sokuldu" diye sordu.

Ardından kent merkezine doğru yürüyüş başladı. Bursa sokakları Çerkesce, Türkçe ve Kürtçe atılan "Katil Erdoğan", "Yaşasın halkların kardeşliği" sloganları ile inledi. Kılıç ailesinin evinden helallik alındıktan sonra cenazeler Şeyh Edipali Camii'ne getirildi.

PROVOKASYON GİRİŞİMİ

Diğer taraftan anne ve oğlun tabutları cenaze aracına konularak, partililerin oluşturduğu konvoyla birlikte evlerinin bulunduğu merkez Nilüfer İlçesi, Ataevler Mahallesi'ndeki evlerine götürülürken; Acemler mevkiinde cenaze konvoyunun geçişi sırasında seyir halinde olan bir otomobil sürücüsünün bozkurt işareti yapması, kısa süreli gerginlik yaşanmasına neden oldu.

(ETHA / Fotoğraflar: @halitdemir21)