Muş Varto'da "Şehit İsmail-Şehit Ronahi Şehitliği" ve 'şehitlik' içinde bulunan cami ve cemevinin yıkılması tepki çekti.

Barış Anneleri'nden Bediha Gökgüz, "Çocuklarımızın ölülerinden ellerini çeksinler" dedi.

Gökgüz, saldırıların baş sorumlusunun Cumhurbaşkanı Erdoğan olduğunu söyleyerek, "Erdoğan'ın yakınlarının yandaşlarının mezarlarına birileri böyle saldırsa ne yapardı acaba?" diye sordu. "Çocuklarımızın ölülerinden ellerini çeksinler. Onların kanına doymadı mı gözleriniz" diyen Gökgüz, asker ve polis annelerine de, "Artık bu zalimi ve yaptığı tüm zulümleri durdurmanın zamanı geldi" çağrısında bulundu.

'HİÇBİR TOPLUMUN KUTSALINA SALDIRI KABUL EDİLEMEZ'

Barış İçin Kadın Girişimi (BİKG) aktivisti Derya Emrem de, Varto'da mezarların tahrip edilmesinin akıl almaz bir durum olduğunu ifade ederek, "Ölmüş olan insanlardan dahi intikam alınıyor" dedi. Emrem, şehit mezarlıklarının korunmasız olduğunu ifade ederek, mezarlıklara yapılan saldırıların hiçbir değere, hiçbir inanca sığmadığını söyledi. Hiçbir toplumun kutsalına saldırı kabul edilemeyeceğini vurgulayan Emrem, "Bu ülkede ne yazık ki böyle bir kültür var. Bunu da dini, İslamiyet'i benimsediğini iddia edenler yapıyor. Bunu bir dinin arkasına da saklanarak yapmaları ne yazık ki utanç verici bir durum" diye konuştu.

'BU DEVLET ÖLÜLERDEN NE İSTİYOR'

Cizre'deki saldırıların ardından AKP'nin mezarlıklara yönelmesini değerlendiren Barış İçin Kadın Girişimi (BİKG) aktivisti Ferda Sayın da, mezarlık saldırılarının, Habur Sınır Kapısı'nda 13 YPG'linin cenazesinin günlerce bekletilmesiyle başlatıldığını söyledi. Devletin Kürt halkına ölüleri, değerleri ve mezarları üzerinden saldırdığını dile getiren Sayın, "Bu devlet ne ister ölülerden?" diye sordu. Sayın devamında şöyle dedi: "Kürt halkı da diyor ki bizim canımızı alın ölülerimizden, mezarlarımızdan ne istiyorsunuz? Bunun beni düşündürdüğü şey çok büyük bir korku. Oradaki insanlar o kadar güçlüler ki, toprak altındaki bedenler bile devleti korkutuyor."

Mezarlıklara dönük saldırıların Türkiye'deki yasalara ve uluslararası hukuka aykırı olduğunu ifade eden ÇHD İstanbul Şubesi Başkanı Av. Gökmen Yeşil, "Devlet mezarlıkları, cemevlerini, camiyi bombalıyor, cenazeleri teslim etmiyor. Bunun hukuki bir dayanağını göremiyoruz" dedi.  (DİHA)