İstanbul Atatürk Havalimanı'nda 13 Kasım'da üstünde çok sayıda 'kaydedilmemiş' B1 vitamini bulunduğu gerekçesiyle gözaltına alındıktan sonra, önce Yabancılar Şubesi'ne, ardından da Terörle Mücadele Şubesi'ne götürülen, 16 Kasım'da da sınır dışı edilen Avrupa Parlamentosu eski üyesi Feleknas Uca, gözaltında psikolojik şiddete maruz kaldığını söyledi.

Almanya'da Doğan Haber Ajansı'na konuşan Uca, "İlk kez insani yardıma teşekkür yerine izolasyon, sınır dışı edilmeyle karşılaştım" dedi.

'PSİKOLOJİK ŞİDDETE UĞRADIM'

Uca, "Şiddet gördünüz mü?" sorusuna şöyle yanıt verdi:

"Tabii, psikolojik şiddete uğradım. Evet, dayak yemedim, ama bana yapılan davranışlar, uygulanan muamele psikolojik şiddetti. Her isteğim reddedildi. İlaçlarımı almama izin verilmedi. Bana yaklaşımları hep bir sohbet havasındaydı. Sonuçta yapılanlar direkt olarak değil, ama dolaylı psikolojik şiddetti.

"Yıllardır Avrupa’da insan hakları konusunda çalışıyorum. İnsan hakları ihlalleriyle ilgili Türkiye'ye defalarca gidip geldim. Avukatımla konuştum. Bana dosyanın kapanıp kapanmadığını veya içinde ne gibi bir suçlamanın olduğunu bilmediğini söyledi. Bir başka skandal da tabii vitamin B ve KCK davası ilişkilendirilmesi. Şu anda Türkiye'ye seyahat yasağımın olup olmadığını bilmiyorum. Böyle bir yasağın olup olmadığını Türkiye Büyükelçiliği'ne soracağım. Umarım Türkiye bunu yapmaz."

"KCK'YE ÜYE OLACAK OLSAM BUNU B VİTAMİNİ TABLETİYLE YAPMAZDIM"

KCK üyeliği iddiaları konusunda ise Uca, "Eğer ben KCK'ye üye olacak ve çalışacak olsaydım bunu yıllar önce yapardım. Bunu B vitamini tableti ile yapmazdım," dedi.

TÜRKİYE'DEKİ MEDYAYI ELEŞTİRDİ

Uca, Türkiye'deki medyaya da eleştiri yönelterek, "Türk halkına, Kürt halkına söylemek istediklerim vardı, ama Türk medyası bana soru sormadı. Benimle röportaj yapmadı. Ben hayatım boyunca insanî yardım için çabaladım, çalıştım. Bunu devam ettireceğim. Van depreminden sonra vakıf olarak oraya yardım ettik. Van'a getirdiğim vitamin B tabletleri beraberimde seyahat ettim. O zaman bir problem olmamıştı. Filistin'de aktivist olarak bulundum. İlk kez insani yardıma teşekkür yerine izolasyon, sınır dışı edilme ile karşılaştım. Bir kez daha kamuoyuna söylemek isterim ki, ben bugüne kadar insani yardım, kadın ve çocuk haklarının desteklenmesi konusunda çalıştım. Beni bundan ne sınır dışı etmeler ne izolasyon ne de gözaltına alma alıkoyamaz. Bundan sonra da bu şekilde demokrasi ve ortak mutluluk için çalışmaya devam edeceğim" dedi.