Gazeteci Fehim Taştekin, ARTI TV'de ekrana gelen "Gündem Özel" programında Fatih Yapıcı'nın konupu oldu. Taştekin, Türkiye'nin IŞİD ve diğer cihatçı örgütlerle ilişkisine dair arka planı yeniden hatırlattı ve Türkiye'nin cihatçı örgütler için bir otobana dönüştüğünü, IŞİD'in de hâlâ Türkiye'de rahatlıkla barınabildiğini anlattı.

'SAVAŞI KIŞKIRTIRSANIZ BUNDAN YARARLANANLAR CİHATÇI ÖRGÜTLER OLACAKTIR'

"Silahla işi olan herhangi bir örgütün bir yerde istihbaratla yolu kesişir. Bir değil çok sayıda sınır aşan bu tür hareketlenmelerde istihbaratların bilgisi, dahli illa ki var" diyen Taştekin Amerikan eski Dışişleri Bakanı'yla Suudi İstihbarat Şefi arasında geçen "Irak'ta İran destekli Şiiler'i iktidara getirmenize karşılık olarak biz de IŞİD'i yarattık" konuşmasını hatırlattı. 

Taştekin, "Elbette kısa süre sonra iktidar savaşları bir Şii-Sünni çatışmasına dönüştürüldü, bu kasıtlı olarak kurgulandı ve bunu isteyen ülkeler vardı. Siz eğer bu savaşı kışkırtırsanız bundan birinci dereceden faydalanacak olanlar mezhepçi örgütler olur. Hiç konuşulmaz ama Kuveyt'ten, Bahreyn'den, Suudi Arabistan'dan özel kanallarla çok ciddi paraların geldiğini ve IŞİD toprak hakimiyeti kurmadan evvel bu şekilde finanse edildiğini söyleyebiliriz" dedi ve şöyle devam etti: 

'İŞLER AVRUPA'NIN UMDUĞU GİBİ GİTMEDİ'

"Olayın başka bir boyutu daha var: Mesela Avrupa'dan çok sayıda cihatçı Suriye'ye savaşa gitti. Avrupa'da çok güçlü istihbarat servisleri var; Fransız, Alman ve İngiliz istihbaratları. Bunlar kendi vatandaşlarının kimler olduğunu çok iyi biliyorlar. Bu insanlara izin verildi. Esad'a karşı savaşta çatışmaya hazır bir grup olarak değerlendirildi ve bunların tek yönlü biletlerle gittikleri farz edildi. Bir anlamda kendi içlerindeki cihatçı varlıktan kurtulacaklarını düşündüler. Bu bir yorum tabii. Hem Esad'tan kurtulacaklar hem de bu kişileri, tabiri caizse, cehennem ateşinde yakacaklar. Ancak işler istedikleri gibi gitmedi. Suriye projesi çökünce bu cihatçılar geldikleri yere geri dönmek istedi. Ama planları çöktü. Şu an Suriye Demokratik Güçlerinin kamplarında tutulan IŞİD'lileri hiçbir batılı devlet almak istemiyor." 

'TÜRKİYE, IRAK'TA SIRF Şİİ İKTİDARA KARŞI SÜNNİLERİ DESTEKLEMEK İÇİN IŞİD'E GÖZ YUMDU'

Fatih Yapıcı'nın "IŞD'lilerin bir kısmı öldü, bir kısmı Rojava bölgesindeki hapishanelerde, bir kısmi ise ortada yok. Bu dağılan grubun ne kadarı Türkiye'ye geldi?" sorusuna Taştekin'in yanıtı şöyle oldu: 

"Bu insanların buraya nasıl geldiğini anlamak için Türkiye'nin Suriye ve Irak'ta izlediği siyaseti yeniden hatırlamak gerekiyor. O zaman Irak'ta Maliki vardı ve Ankara Maliki'ye karşı bir politika yürütüyordu. O dönem, daha sonra IŞİD olarak ortaya çıkacak yapının unsurlarıyla Türkiye'nin sıra dışı ilişkiler geliştirdiği söyleniyordu. Sırf Şii iktidara karşı Sünniler'i desteklemek için. Mesela Telafer'de Şii Türkmenler'e yönelik bombalı saldırılar oluyordu ve o zaman Türkiye'nin gönderdiği yardımlar saldırıya uğrayan Türkmenler'e değil de Sünni Türkmen bölgesinde dağıtılmıştı. Ve Türkmenler IŞİD içerisinde çok fazlasıyla öne çıktılar. Bunu hatırlatalım ve Davutoğlu'nun da bunlara 'öfkeli çocuklar' dediğini vurgulayalım. 

'IŞİD'İN Şİİ TERÖRÜNE KARŞI SAVAŞAN KİŞİLER OLDUĞUNU SÖYLEDİLER'

Hatta kişisel bir anekdotum da var. O dönem Irak'tan Türkmen bir heyet gelmişti ve birkaç gazeteciyle birlikte ben de onlarla görüşmüştüm. Bize açık açık IŞİD'i tehlike olarak görmediklerini 'Şii terörüne' karşı savaşan kişiler olduklarını söylediler. Bu heyet daha sonra Davutoğlu tarafından ağırlandı. IŞİD'e o kadar dost olarak yaklaştılar ki, Musul'daki başkonsolosluğu boşaltmadılar. Şundan emindiler, 'IŞİD geliyor ve bize dokunmayacak'. Bu yüzden orada başkonsolos dahil 50'den fazla kişi rehine alındı. Bunları özellikle hatırlatmak istedim ki nereden nereye gelindi.

'KÜRT BÖLGELERİNE KARŞI SAVAŞTA DA TÜRKİYE IŞİD'İ DESTEKLEDİ'

Suriye tarafında ise hepimiz biliyoruz Türkiye destekli diğer İslamcı örgütler, Kürtlerin özerklik ilan ettiği kantonlara saldırılarda kullanıldılar. Bu gruplar, Türkiye üzerinden otobüslerle taşındılar. Daha sonra IŞİD ortaya çıkınca Kürt bölgelerine karşı savaşta Türkiye, bu sefer de IŞİD'in bu bölgeleri ele geçirmesine göz yumdu."

"Türkiye bütün cihatçı örgütler için otobana dönüştü" diyen Taştekin, "IŞİD Türkiye'de hala barınabiliyor ve finansal kaynaklar bulabiliyor" dedi. 

Kaynak: Artı Gerçek