Dersim Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, Pülümür'de ABD’li bir iş insanına verilen “dağ keçisi avlanma” izninin iptal edilmediğini, kafa karışıklığı yaratıldığını söyledi. 

Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü Tunceli Şubesi tarafından ABD'li iş insanı Bradley Garrett Van Hoose’ye, 7-13 Aralık tarihleri arasında 50 mermi ile Dersim'de yaban keçisi avlanma izni verilmişti. Bölgede kutsal kabul edilen dağ keçilerinin avlanması için verilen izin büyük tepki çekmişti. CHP Tunceli Milletvekili Polat Şaroğlu, ABD’li iş insanına verilen avlama izin belgesinin gelen tepkiler üzerine iptal edildiğini duyurmuştu. 

Dersim Belediye Başkanı Maçoğlu, avlanma izninin verildiği Salördek köyünde yaptığı açıklamada, kafa karışıklığı yaratıldığını, ABD’li avcının izninin iptal edilmediğini belirtti.

'YABAN YAŞAMI BİZLERİN KUTSADIĞI BİR ALANDIR'

Maçoğlu, şunları söyledi:

"2 Aralık’tan beri özel izinle Amerika’da bir vatandaşın başvurusu özelinde Antalya’dan bir acente şirketi aracılığıyla Pülümür Salördek köyünde yaban yaşamını sonlandırmak adına çıkarılan özel bir izne karşı dünden beri tüm kamuoyu bunu takip etmekte. Yaban yaşamı bizlerin kutsadığı bir alandır. Dersim halkı da böyle bir halk. Dersim halkının ‘Hızırın Davarı’ ya da Yaban Keçisi dediği bu şeyi sahiplenen onu kutsayan bir halk. Biz 3 gündür bunu takip ediyorduk. Elimize somut bilgiler gelince harekete geçtik."

'İHALE YOKTUR, ÖZEL İZİN VARDIR'

"Ama şöyle bir kafa karışıklığına gidiliyor. Dün Doğa Koruma Milli Parklar İl Müdürlüğü’nün açıklamasında, Salördek bölgesinde bir avlanma ihalesi yoktur diyor. Doğru yoktur. Ama özel çıkarılmış bir izin var. Buradan bir tane hayvanı 50 tane mermi kullanılarak öldürme kararı var. 50 mermiyle buradaki yaşamı yok ederek bunun üzerinden keyif alan Amerikalı paralı bir insana ihale çıkarılıyor.

Özellikle çengel boynuzlu keçilerin korunmasını istiyoruz. Burada çıkarılan özel izin sonrasında 7-13 Aralık tarihinde burada olacağız. Bu özel izin iptal edilsin. İptal edildikten sonra kamuoyuna duyurulsun. Kafa karıştırıcı açıklamalarla bu olmaz. Biz günah keçisi aramıyoruz. Keçi burada günahkarların kim olduğunu da biliyoruz.”