İngiltere'de geçen hafta meydana gelen yağmalama, kundaklama ve şiddet olaylarının ardından iki kişi, facebook üzerinden isyana katılma çağrısı yaptığı için 4'er yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Londra'daki olayların başlaması ardından Facebook'ta "Norwich Town'u darmadağın edelim" isimli çağrıyı yayan Jordan Blackshaw'ın yorum olarak "yaşananları dört bir yana yaymalıyız" cümlesini yazdığı bildirildi.

Yargıç Elgan Edwards, dün görülen davada Jordan Blackshaw (20) ve Perry Sutcliffe-Keenan'ı (22) "internet üzerinden isyana teşvikten" hapis cezasına mahkum etti. Yargıç, "ülkemizi toplumsal çılgınlığın sardığı bir anda yaptığınız bu çağrılar tüyler ürpertici" derken, iki gencin facebook üzerinden yaptıkları isyan çağrısına karşılık veren kimsenin olmadığı bildirildi.

Ülke genelinde şimdiye kadar 2 bin 770 kişi gözaltına alındı. Düne kadar 1200'den fazla kişi mahkemelere çıkarıldı, bunların yüzde 64'ünün gözaltı durumunun devamına karar verildi.

'HAKİMLER SERTLEŞİYOR'

Bugünkü Guardian gazetesinin "Hâkimler sertleşiyor" başlığıyla verdiği konuyla ilgili haberde bazı sivil toplum kuruluşlarının bugün açıklanan kararın ölçüsüz olduğu yönünde eleştirilerde bulundukları söylendi.

Guardian'ın konuyla ilgili bir diğer haberinin başlığı ise "Polis'in akıllı telefonlara sızması isyanı zayıflattı".

Haberde İngiliz emniyetinin olayların ilk günüde gözaltına aldığı kişilerin telefonları üzerinden, aralarında Twitter'ın da yer aldığı sosyal iletişim ağlarına girerek, süren yazışma ve hazırlıkları takip ettiği söylenmiş.

Guardian'ın haberinde emniyet yetkililerinin olaylar sırasında sosyal iletişim ağlarını devre dışında bırakmayı da düşündükleri ancak bu taleplerinin yasal olmaması sebebiyle iç işleri bakanlığı tarafından reddedildiği belirtilmiş.

Koalisyonun küçük ortağı Liberal Demokrat Parti Milletvekilli Tom Brake ise, Bbc'de katıldığı bir programda, "yargının onarıcı olması, intikam almaya yönelik olmaması gerektiğini" söyledi.

AJANSLAR