HDP Mardin Milletvekili Erol Dora, "Ezidi yurttaşlarımızın uğradıkları haksızlıklara son verilmesi için tüm sorumlulara çağrı yapıyoruz" dedi.

Erol Dora, Ezidi halkının sorunlarına ilişkin Meclis'te basın toplantısı düzenledi. Dora, Ezidilerin Türkiye, Gürcistan, İran ve Ermenistan'ın bulunduğu coğrafyalarda yaşamakta olduğu ve dini inançlarından kaynaklı yüzyıllardır zulüm gördüklerini belirtti.

‘40 YIL ÖNCESİNDE 80 BİN EZİDİ TÜRKİYE’DE YAŞIYORDU’

Ezidilerin, Osmanlı döneminden beri maruz kaldıkları asimilasyon politikalarının Cumhuriyet tarihi boyunca da devam ettiğini ifade eden Dora, "Ezidilerin inançları yok sayılmış, toprakları ellerinden alınmaya çalışılarak tarım ve hayvancılık olan tek geçim kaynakları yok edilmiştir" diye konuştu.

Dora, Şengal katliamından sonra Türkiye'ye sığınan binlerce Ezidinin dışında, 40 yıl öncesinde 80 bin civarında olan Ezidi nüfusunun bugün itibariyle yaklaşık 400 kişinin altında olduğunu dile getirdi.

'TOPRAK GASPININ SON ÖRNEĞİ NUSAYBİN’DE YAŞANIYOR’

Ezidilere karşı yapılan arazi gaspları ve tehditlerin son örneğinin Nusaybin'e bağlı Çilesiz (Mezre) köyünde yaşandığını kaydeden Dora, şunları belirtti:

"Çilesiz köye komşu olan Söğütlü köyü, Seyar mezrasının korucu olan sakinleri son zamanlarda Ezidi yurttaşlarımızın yaşadığı Çilesiz köyüne ait bir kısım arazileri tehditlerle zorla sürmeye ve dolayısıyla gasp etmeye çalışmaktadırlar. Çilesiz Köylülerin tapulu olan bu arazileri korucular, devletin kendilerine verdiği köy koruculuğu yetkilerini de kullanarak haksız bir şekilde tehdit ve hakaret ederek ellerinden almak istiyorlar." Dora, olayın yetkililere intikal etmesine rağmen, sorumlular hakkında hiç bir işlem yapılmadığını da ekledi.

Hükümet yetkililerinin bir çok yerde Anadolu'da yaşayan gayrimüslimlere dönün çağrısı yaptığına dikkat çeken Dora, "Ezidiler de gayrimüslimler ve ülkenin kadim yerli bir halkıdırlar. Bu çağrı aynı zamanda onlara da yapılmıştır. Ancak bu belirtmiş olduğumuz durumlar çerçevesinde nasıl geri dönecekler? Bu nedenle Hükümet bu konuda gereken politikaları üretmesi ve vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğini biran önce sağlamalıdır" dedi.

Dora, Ezidi yurttaşlara uğradıkları haksızlıklara son verilmesi için tüm sorumlulara çağrı yaptığını belirtti. (DİHA)