Şengal Dağı’nda mahsur kalan Ezidilere yardım etmek için kalkan helikopterin düşmesi sonucu yaralanan Irak parlamentosunun Ezidi Milletvekili Viyan Dahil’ın babası Dahil Sayid Hudur el Hakari, "Şengal’de Ezidileri bin yıllık komşusu öldürdü" dedi.

Rıfat Doğan ve Meryem Yıldırım'ın ilerihaber.org'da yer alan haberine göre kaçarak Şengal dağına sığınan Ezidilere yardıma giden helikopter, çok sayıda insan alarak kalkış yapınca alçak mesafedeyken düşmüş, kazada pilot hayatını kaybetmiş, aralarında Irak Parlamentosu Milletvekili Viyan Dahil’in da bulunduğu 30 kişi de yaralanmıştı.

İstanbul Nişantaşı’ndaki bir özel hastaneye tedavi edilmek üzere getirilen Ezidi milletvekili Dahil’e enfeksiyon kapma riski nedeniyle doktoru tarafından bugün itibariyle ziyaret yasağı getirildi.

Kızına refakat etmek için hastanede bulunan Dahil’ın babası Dahil Sayid Hudur el Hakari, Şengallilere yapılanları anlattı.  "Asıl Şengallileri sırtından vuran yüzyıllardır birlikte yaşadıkları komşularıydı" diyen Hakari şunları söyledi: 

“Musul’da uluslararası desteğe sahip Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) güçlendikten sonra Şengal’in etrafında bulunan Arap köyleri, IŞİD ile birleşerek Şengal’e saldırdılar. IŞİD diyelim 500 kişilik bir grupla geliyor.

IŞİD’in saldırısının geldiğini görenler kendi önlemlerini almışlardı. Asıl Şengallileri sırtından vuran yüzyıllardır birlikte yaşadıkları komşularıydı. IŞİD’in tanımadığı Ezidi evlerini komşuları gösterdi. Komşuların ihanet etmesi sonucu böyle bir katliam yaşandı.Yoksa IŞİD, tek başına bu kadar zarar veremezdi."

Dahil bölgedeki IŞİD ilerleyişini anlatan Hakari, "Şengal Dağı 70 kilometre uzunluğunda. IŞİD, 2-3 Ağustos'ta Rabia’yı alarak Şengal Dağı’nın etrafını sarmıştı. Daha sonra YPG ve Peşmergeler, Rabia’yı IŞİD’in elinden geri aldı. Rabia sadece 2 gün IŞİD’in elinde kaldı. YPG, burada bir insan koridoru açtı.

Şengal Dağı’ndan açtıkları koridorla insanları kurtardılar. Rabia ile Musul’u birleştiren bir yol vardı bu Arapların elindeydi. Araplar, Ezidiler'in burdan geçişine izin vermedi" dedi.

Hakari, IŞİD'in amacının bölgeyi insansızlaştımak olduğunu belirterek şunları kaydetti: "IŞİD’in insanları Şengal Dağı’na doğru sürmesinin nedeni; köylerde öldürebildiği kadarını öldürmek, sağ kalıp dağa kaçanların da açlıktan ve susuzluktan ölmesini sağlamaktı."