Irak'ın Sincar ilçesindeki helikopter kazasında yaralanan Ezidi Milletvekili Viyan Daxil, İstanbul'a getirilerek tedavi altına alındı.

Ezidi Parlementer Viyan Daxil hasta yatağında DİHA'ya konuştu. IŞİD'in sadece Şengal'e saldırmadığını ifade eden Daxil, "Irak'ın bir çok yerini kendi haritasına almış ve bu yerleri kendi himayesine almak istiyor. Ama özellikle Şengal'de özel bir durum oldu. Şengal'de yaşananlar başka bir yerde olmadı. Şengal'de insanlar katliama uğradı, göç etmek zorunda kaldı. Kadınları kaçırdılar, çocukları öldürdüler. Şengal'de olan katliam Irak'ın hiçbir yerinde olmadı" dedi.

IŞİD'in Şengal'e saldırdığı anda Peşmerge'nin Şengal'de olduğunu, ancak IŞİD'in stratejik yerleri tutmasından dolayı Peşmerge'nin çekildiğini ifade eden Daxil, "Peşmerge Şengal'de vardı. Şengal halkı da IŞİD ile savaştı. IŞİD stratejik bir noktayı tutmuştu. Cephaneleri bitince bir şey yapamadılar, çünkü IŞİD Şengal'inde arkasını tutmuştu" diye konuştu.

IŞİD'in Şengal'de kaçırdığı kadınların nereye ve ne amaçla kaçırdıklarını bilemediğini ifade eden Daxil, "IŞİD, kadın ve kızlarımızı kaçırdı. Bunların nereye götürüldüğünü ve onlara ne yaptığını bilmiyoruz. Onlara ne yapacaklar onu bilmiyoruz. Gerçekten bu durum hiç de hoş bir değil. Şu anda 500 kadınımız onların elindedir" dedi.

Şengal'de mahsur kalan Ezidilere yardım etmek amacıyla helikopterle Şengal Dağı'na giden, ancak helikopterin havalanmasının ardından düşen helikopterde kendisin de bulunduğu yaklaşık 30 kişinin yaralandığını ifade eden Daxil, Şengal Dağı'nda her bir tarafa dağılan Ezidi halkını gördüğü anı ise şöyle anlattı: "Halkı gördüğümde, dağın dört bir tarafında yayılmıştı. Bu da hiç hoş bir duygu değildi. Helikopterden, aşağıya baktığımda hiç hoş olmayan bir manzara ile karşı karşıya kaldım. Aşağıda bulanan halk ellerini açıp, kendilerine yardım edilmesini bekliyordu. Dağın her bir tarafına halk dağılmıştı. Küçük çocuklar, kadınlar ve yaşlılar vardı. Ve bu manzara hiç ama hiç hoş bir manzara değildi" diye konuştu.

Şengal'de yaşanan katliamın ardından halkın göç etmeye başladığını ve halka yardım yapılması için tüm devletlere çağrıda bulunan Daxil "Güçlü ve demokrat devletlere çağrım şudur. Şengal'e büyük bir saldırı yapıldı. Önce Irak'a sonra da Şengal'e büyük bir saldırı oldu. Ezidi halkı soykırıma maruz kaldı. Eski bir diniz. Ya güvenli bir bölge bizim için yaratın ya da bizim güvenli bir yol açın güvenli ülkelere gidelim" diye konuştu. Daxil, Kürt partilerinin birbirlerine muhalif olabileceğini, ancak dışardan Kürtlerin kazanımlarına saldırıların olması durumunda Kürtlerin birlik içinde hareket etmesinin çok iyi önemli olduğunu vurguladı.

ERTUĞRUL KÜRKÇÜ'DEN ZİYARET

HDP’li Ertuğrul Kürkçü, Daxil’i tedavi için getirildiği hastanede ziyaret etti. 

Kürkçü ile birlikte Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) İstanbul İl Eş Başkanı Emrullah Bingül’ün de bulunduğu DBP’li ve HDP’li heyet, Daxil’i hastanede ziyaret etti.

Kürkçü, ziyaret sonrası hastanenin giriş kapısı önünde gazetecilere açıklamada bulundu. Daxil’in sağlık durumu hakkında bilgi veren Kürkçü, Daxil’in sol ayağında kırık ve kaburgalarında kırıkların olmasının dışında hayati bir tehlikesinin olmadığını ve bir süre daha hastanede tedavi göreceğini söyledi. 

Kürkçü, Türkiye’nin, özellikle Irak’a açılan sınır kapılarındaki kontroller ile pasaportu olmayan mültecilere yönelik uyguladığı ambargoyu kaldırması gerektiğini belirtti.