Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) Ezidi milletvekili Feleknas Uca, Çarşema Sor Bayramı vesilesiyle bir mesaj yayınladı.

Mesajında, Çarşema Sor’un Ezidi inancında hayatın başladığı ilk gün olduğunu anımsatan Uca,  IŞİD saldırıları nedeniyle göç etmek zorunda kalan ve hala örgütün elinde esir olan Ezidiler için “özgürlük” temennisinde bulundu.

Feleknas Uca’nın Çarşema Sor Bayramı dolayısıyla Kürtçe ve Türkçe olarak paylaştığı mesajı şöyle:

"Tarih boyunca farklı halk ve inançların bir çok mübarek ve mukaddes bayramı olmuştur; bunlardan biri de Êzidî halkının kutsal Çarşema Sor bayramıdır. Êzidîlerin yaratılış inancına göre yeryüzünün yaratıldığı gün Çarşamba yani dördüncü gündür. O gün Melekê Tawisî yeryüzüne inmiştir ve böylece evrenin yaratılışı tamamlanmıştır. Bu nedenle Çarşema Sor dünyadaki bütün Êzidîler tarfından Kürtlerin yeni yılı anlamıyla Tausî Melek bayramı olarak kutlanır.

"Bugün, birbirlerine karşı işlenen suçların affedilme günüdür. Kin ve nefretin yerine barış ve kardeşliğin sağlandığı gündür. Çarşema Sor'da basımbar yapılır, basımbar sarı, kırmızı ve yeşil renklerde ince ip şeklinde yapılır. Êzîdilik inancında bu renkler barışı ve yaşamı temsil ediyor. Basımbarın, sağlık, barış ve bereket getirdiklerine inanılır onun için çocuklar hastalanmasın diye, Çarşema Sor'da örülen ipi çocukların ellerine bağlanır. Çarşema Sor isminin anlamıda bundan ibarettir. Êzîdilerde Çarşema Sor'da kanın akıtılması günahtır, asla can alınmaz. Bu kutsal günde Êzîdi inancına mensup insanların boyanan yumurtaların içinde farklı renklere boyanan yumurtaların bulunması şarttır.

"Evrenin oluşumunun tamamlandığı son gün, yaşamın başladığı ilk gün olarak kabul edilen Çarşema Sor, her yıl dünyanın her yerinde Êzidîler tarafından büyük bir coşku ve sevinç ile kutlanıyor. Şengal’i 73. Ferman’a rağmen terk etmeyen halk, Êzidîlerin kutsal günü olan Çarşema Sor’u bu sene yine Şengal dağlarında hüzünle karşılıyor. Çarşema Sor’un, başta kadınlar ve çocuklar olmak üzere DAİŞ çetelerinin elinde olan Êzidî halkının özgürleşmesi, Şengal’in yeniden inşası ve göç yollarına düşen binlerce Êzidînin topraklarına dönmesine vesile olmasını diliyorum. Ortadoğu’nun en kadim halklarından olan Êzidîlerin Çarşema Sor bayramını kutluyor, başta Êzidî halkı olmak üzere Ortadoğu halklarının özgürleşmesini temenni ediyorum."

* NOT: Fotoğraf, Çarşema Sor Bayramı vesilesiyle Feleknas Uca'nın ziyaret ettiği Şengal'den.