Batman merkeze yaklaşık 10 kilometre uzaklıkta bulunan Ezidi köyü Yolveren'de bulunan ve Ezidiler için kutsal sayılan Pîrê Zîrav mezarlığında Pir olarak kabul edilen Sara Gin'in mezarı tahrip edildi.

Yaklaşık 15 yıl önce yaşamını yitiren Gin'in mezarı geçtiğimiz Cumartesi gecesi defineci oldukları iddia edilen kişi veya kişilerce kazıldı.

Mezar taşlarının kırıldığı Gin’in kemiklerini de etrafa atıldığı aktarıldı. Gin için yazılan yazıtların ve gül figürlerinin de bu kişiler tarafından parçalandığı görüldü. Ezidiler için kutsal sayılan, bin yıllık bir tarihi geçmişi bulunduğu belirtilen mezarın ziyaret olarak da kabul gördüğünü dile getiren köylüler, yapılanların insanlık suçu olduğunu ve bu kişilerin de bir an önce yakalanması gerektiğini vurguladı.

'İNSANLIK DIŞI MANZARA'

Olayın yaşandığı gece sesler duyduklarını dile getiren köylülerden Pir Cengiz Kiy, olay gecesini şöyle anlattı: 

"Olayın yaşandığı gece köpek sesleri köyde çok fazla geliyordu. Arada bu şekilde köyde sesler yükselir. Köyümüze yakın olan Batman çöpündeki köpekler veya Raman Dağı'ndaki yaban atları köyümüzün yakınlarına gelince köpekler havlıyor. Fakat gündüz olduğunda köydeki köpeklerimiz sürekli bizim yanımıza gelip ardından mezarlığa gidince şüphelendik. Köpeklerin bir kaç kez aynı şeyi tekrarlaması üzerine ziyarete gittik ve mezarlığın tahrip edildiğini gördük" dedi. Karşılaştıkları manzarayı anlatmakta güçlük çeken Kiy, yapılanları insanlık dışı olarak tanımladı.

'MÜSLÜMAN VE ÊZİDÎLER KARDEŞCE YAŞIYORUZ'

Köy mezarlığının aynı zamanda ziyaret olduğunu ve geçtiğimiz yıllarda anıt mezar inşa edildiğini söyleyen Kiy, "Yaklaşık 15 yıl önce ölen Sara Gin de Ezidiler tarafından Pir olarak kabul edilir. Mezar taşlarının üzerinde gördüğünüz gibi Almanca ve Türkçe yazıyor. Ailesi Avrupa'da yaşıyor. Kendisi de yaşamını orada yitirmiştir. Toprakları burası olduğu için buraya defin edilmiştir. Yanında da akrabaları yatmaktadır. Kim yaptı neden yaptı bilmiyoruz. Ama kim yaparsa yapsın cezasını çekmelidir. Köyümüz Ezidi köyüdür ama biz bu köyde Müslümanlar ile birlikte yaşıyoruz. Kışın koçerler köyümüzde konaklar. Biz kardeşçe yaşarken birileri gelip mezarlarımızı tahrip ediyor" şeklinde konuştu.

Olay hakkında jandarmanın soruşturma başlattığını dile getiren Kiy, "Olayın ardından özellikle Avrupa'daki akrabalarımızdan çok telefon aldık. Jandarma komutanı bizzat her gün en az bir kez köye geliyor ve suçluların yakalanması için bizzat söz verdi. Kim yaptı niye yaptı bilmiyoruz ama suçlular yakalanmalıdır" dedi.

Jandarmanın olay hakkında soruşturma başlattığı öğrenildi.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı