Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) Kürt bölgesine doğru ilerleyişi sonrasında onbinlerce Ezidi Kürt köylerini, evlerini terk ederek Türkiye sınırına doğru kaçmaya başladı.

Duhok eyaletinin Türkiye sınırındaki Zaho ilçesinin neredeyse her adımında IŞİD saldırılarından kaçan Ezidilere rastlamak mümkün.

İlçedeki inşaatlar, okul bahçeleri ve parklar sığınmacıların yeni evi oldu.

Sığınmacıların hemen hepsi arkalarında aileleri, sevdikleri ve sahip oldukları her şeyi geride bırakarak sınır bölgesine kaçtı.

Sincar dağlarında ya da kasabada IŞİD’in elinde tuttuğu yakınlarından haber alabilmenin umuduyla yaşıyorlar.

Ancak Irak’ın ve kendilerinin geleceğine dair umutlarını kaybetmişler.

Habur sınır kapısı yolu üzerinde bir inşaatta yaşayan, çoğu kadın olan Ezidi sığınmacılar IŞİD saldırıları sonrası yaşadıklarını gözyaşları içinde anlatıyor.

Al Jazeera'den Erman Yüksel'in haberine göre; Heli Mışko, “Bizim artık Irak’ta hiçbir şeyimiz kalmadı, evlerimiz yağmalandı, her şeyimizi kaybettik artık bu ülkede yaşamanın bir anlamı yok” diyor.

Befrin Azad ise, “Küçük kızım hala daha güvenli bir yerde olduğumuza inanmıyor, IŞİD’in kendisini öldüreceği korkusuyla yaşıyor” sözleriyle durumunu anlatıyor.

‘BİZE YAŞAMA HAKKI BIRAKILMADI’

İlyas Abdu ise Irak’ta kendilerine yaşama hakkı bırakılmadığını belirterek şu ifadeleri kullanıyor:

“Ezidi halkı Saddam döneminden beri kıyım yaşıyor. Bize zulüm ve katliamdan başka düşen bir şey yok. IŞİD de bize yaşama hakkı tanımıyor. Bizim artık burada hiçbir şeyimiz yok, tüm yaşananlardan sonra artık Irak’ta kalmak istemiyoruz. Tek isteğimiz bize yardım edilmesi ve dağlarda mahsur kalan ailelerimizin kurtarılması, dağlarda çok fazla insan var.”

Sığınmacılar dağlarda mahsur kalan insanların bazı uygun bölgelerden helikopterlerle kurtarıldığını ancak bu bölgelerde on binlerce insanın olduğunu ve Şengal dağları güvenli hale getirilmeden bu insanların hayatta kalmasının mümkün olmayacağını anlatıyor.

Sığınmacılara göre uçaklarla dağlara bırakılan yardımlar yetersiz, yardımların çoğu da düzensizce atıldığı için zarar görüyor ve kullanılamaz hale geliyor.