Kürdistan Topluluklar Birliği'ne (KCK) yönelik polis operasyonunda 10 Aralık'ta İstanbul'da gözaltına alınan Günlük Evrensel gazetesi muhabiri Sadiye Eser, dün (13 Aralık) tutuklanma istemiyle çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

Günlük Evrensel gazetesi, "Hasan" kod aldı gizli tanığın verdiği ifadeler üzerine, 7 Aralık'ta gözaltına alınanlara, savcılıkta, KCK-PKK faaliyetleri hakkında ne düşünüyorsunuz şeklinde soru yöneltildiğini, somut delil gösterilmeden Eser ile birlikte altı kişinin tutuklandığını bildirdi.

Kızı gözaltına alınıp bırakılan Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Beyoğlu ilçe Eş Başkanı Songül Oktar gizli tanık sistemiyle soruşturma ve kovuşturma yürütülmesine tepki gösterdi:

"Böyle bir gizli tanığın olmadığını  hatta bu gizli tanığın polislerce yaratıldığına inanıyoruz. Gizli tanık tamamıyla bir hayali karakterdir. Çünkü benim kızım gözaltına alınan hiç kimseyi tanımıyor. Hepsi birbirleriyle gözaltında tanışmış."

GİZLİ TANIK "HASAN" İFADESİYLE ALTI TUTUKLAMA

Gizli tanığın ifadesinde, 16 kişinin KCK adına eylem düzenlediği iddiasında bulunduğu savunuluyor. Söz konusu ifadeler doğrultusunda başlatılan soruşturmada 16 kişi gözaltına alındı.

Savcılık sorgusunda Özgür Gündem gazetesi çalışanı olduğu ifade edilen Zozan Eser ve İslam Sivri serbest bırakılırken dokuz kişi tutuklanma istemiyle mahkemeye sevk edildi. Mahkeme sorgusunun ardından Sadiye Eser, Hüseyin Akdoğan, Hüseyin Eser, Rıdvan Oğuz, Ruken Çelik ve soyadı öğrenilemeyen Veysi isimli kişi tutuklandı.

SAVCI: "SOYUT VE GEREKSİZ İDDİALARDIR"

Savcılık tarafından serbest bırakılan Zozan Eser ve İslam Sivri, savcının kendilerine  "KCK/PKK örgütünün faaliyetleri hakkında ne düşünüyorsun" şeklinde soru sorduğunu anlattı. Gizli tanığın kendilerine kurulan komplonun bir parçası olduğunu dile getiren Eser, "Dergi ve gazete dağıtımı gibi faaliyetlerde bulunduğumuzu söylemiş.  Ama savcılıkta bu soru  bana sorulmadı. Savcının  kendisi de 'ucu açıktır. Soyut ve gereksiz iddialardır' dedi. (bianet)