Meclis Başkanı Binali Yıldırım ve oğlu Erkam Yıldırım tarafından 'Paradise Belgeleri karikatürü' nedeniyle Evrensel'e açılan davasda, mahkeme 10 bin TL tazminat cezası verdi.

Meclis Başkanı Binali Yıldırım ve oğlu Erkam Yıldırım tarafından, Binali Yıldırım'ın başbakan olduğu dönemde ortaya çıkan Paradise Belgeleri (Cennet Belgeleri) ile ilgili karikatür nedeniyle, Evrensel Çizeri Sefer Selvi ve Eski Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Çağrı Sarı'ya 40 bin liralık tazminat davası açılmıştı.

İstanbul Anadolu 29. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görülen davanın duruşmasında savunma yapan Avukat Devrim Avcı karikatüre konu olan haberin yalan olmayıp gerçeklik unsuru olduğunu belirterek, "Karikatür ifade özgürlüğü kapsamında yayınlanmıştır. Davacılar vekilinin bu celsede sunduğu beyanlarına konu haber ise yargılanılan hususun neye ilişkin olduğunun belirlenmesine dairdir. Karikatür mizah amaçlı olup herkesin algısı ve bakış açısı farklı olabilir. Yerleşik Yargıtay kararı gereğince de siyasetçilerin sert eleştirilere katlanmak zorunda olup Anayasa Mahkemesinin de benzer kararları vardır" diyerek davanın reddini talep etti.

Binali Yıldırım'ın avukatı ise "Paradise Belgeleri haber niteliğinde olsa da söz konusu haberin sunuluş şekli müvekillerimin hırsızlık yaptığı ve vergi kaçırdığı izlenimi uyandırmakta olup, halen daha davalı tarafın aynı karikatürü yayınlayarak hakaret kastı devam etmektedir" diyerek davanın kabulünü talep etti.

Savunmalar sonrasında kararını açıklayan mahkeme heyeti Sefer Selvi ve Evrensel'e Binali Yıldırım'a 5 bin, Erkam Yıldırım'a 5 bin TL olmak üzere toplamda 10 manevi tazminat cezası verdi. Mahkeme Çağrı Sarı hakkındaki talebi reddetti. 

Kaynak: Artı Gerçek