Mehmet Göcekli / Demokrat Haber

Roboski katliamının ardından Roboski’ye yerleşerek bölgedeki barış ve adalet mücadelesine destek veren Yannis Vasilis Yaylalı’yı yıldırmak için art arda davalar açılıyor ve kısa sürede cezayla sonuçlandırılıyor.

Uzun süredir “vicdani ret” ya da “halkı askerlikten soğutma” ile ilgili davalar açılmaz, açılan davalar da uzun süreçlere yayılırken son aylarda Yannis Vasilis Yaylalı’ya 3 ayrı dava açıldı, bunlardan biri sürerken ikisinde alelacele ceza verildi.



3 Mart günü Uludere Asliye Ceza Mahkemesi’nde barış aktivistleri iki ayrı davada yargılandı. Roboski’deki vicdani ret çalışmaları nedeniyle daha önce 6 Ocak 2016 günü 7 ay 15 gün ceza verilen Yannis Vasilis Yaylalı’ya dün görülen ikinci davada da özerklik isteyenlere yapılan baskılara dikkat çekmek amacıyla evinde özerklik ilan ettiği gerekçesiyle 5,5 ay hapis cezası verildi.

Dün görülen ilk davada Yannis Vasilis Yaylalı ve Roboski ailelerinden Nejdet Encü hakkında Roboski katliamının 4. yıl dönümünde vicdani ret çağrısı yaptıkları gerekçesiyle “halkı askerlikten soğutma” suçlamasıyla açılan davanın ilk duruşması gerçekleştirildi.



Duruşmaya Vicdani Ret Derneği Eşbaşkanı Gökhan Soysal, Roboski Katliamı’nda oğlu Hamza Encü katledilen Kadriye Encü ve barış aktivisti Meral Geylani de katıldı.

Yannis Vasilis Yaylalı, aynı mahkemenin hakkında açtığı 3. davada 6 Ocak günü ‘halkı askerlikten soğutma’ iddiası ile görülen duruşmada esasa dönük savunma hakkının bilerek gasp edildiğini, kendisine 7 ay 15 gün ceza verildiğini, mahkemenin gerekçeli kararının ifade şekli ve yaklaşımı ile hakimin anti-militaristlere, vicdani retçilere yaklaşımın tarafsız olmadığının görüldüğü gerekçesi ile ‘reddi hakim’ talep etti. Mahkeme reddi hakim talebini reddetti.

Vicdani Ret Derneği Eşbaşkanı Avukat Gökhan Soysal, halkı askerlikten soğutmanın suç olmadığını, halkı askerlikten soğutmayla ilgili TCK’nin 318. maddesinde yer alan suçun uluslararası sözleşmelere ve anayasaya aykırı olduğunu, ilgili maddenin Anayasa Mahkemesi’nin somut norm denetiminden geçmesi gerektiğini vurguladı. Bununla ilgili mahkemeye 9 sayfalık bir dilekçe sundu. Uludere Asliye Ceza Mahkemesi hakimi bu talebi de reddetti.

Vicdani ret açıklaması nedeniyle aynı davada sanık durumunda bulunan Necdet Encü hakkında duruşmaya katılmadığı için hakkında zorla getirme kararı çıkarıldı ve ikinci duruşma için 26 Mayıs 2016 tarihine gün verildi.

EVİNDE ÖZYÖNETİM İLANINA 5,5 AY HAPİS

Verilen kısa ara ardından ikinci davanın duruşmasına geçildi. “Devletin asker, polis, zulüm ve katliamının olduğu yerde öz yönetimimizi ilan ediyoruz” diyerek kendi evlerinde öz yönetim ilan eden barış aktivistleri Meral Geylani ve Yannis Vasilis Yaylalı hakkında “halkı kanunsuzluğa tahrik” etmek gerekçesiyle başlatılan soruşturmanın ilk duruşması görüldü.

Meral Geylani beraat ederken, Demokrat Haber’deki ‘Öz yönetim En Meşru Haktır’ yazısı yüzünden Yannis Vasilis Yaylalı ise 6 ay hapis cezasına çaptırıldı. Duruşma sırasındaki hal ve tavırları göz önüne alınarak cezası 5,5 aya düşürüldü.

“GERİYE NE KADAR HUKUK KALMIŞSA ONU KULLANMAYA ÇALIŞACAĞIM”

Yannis Vasilis Yaylalı mahkeme kararını şöyle değerlendirdi:

”Biz yurttaşların yaptıkları ya da söylediği şeyleri didik didik edenler Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ‘Türkiye’nin yönetim sistemi bu anlamda değişmiştir. Şimdi yapılması gereken, bu fiili durumun Anayasal olarak kesinleştirilmesidir’ deyince hiçbir şey yapmıyorlar. Biz öz yönetim hakkı ile ilgili eleştiri getirdiğimizde cezalandırmaya maruz kalıyoruz. Bize ceza yağdıranlar söz konusu devlet erkanı olduğunda kıllarını kıpırdatmıyor. Geriye ne kadar hukuk kalmışsa onu kullanmaya çalışacağım. Hakkımda verilen kararı temyiz edeceğim”.

Yannis Vasilis Yaylalı, verilen kararı bugün temyize gönderdi. Ayrıca reddi hakim talebini bir üst mahkemeye iletti.

Çizim: Meral Geylani (Mahkeme Salonu'ndan)