Alınan tedbirler kapsamında iş yerleri kapatılan yurttaşlardan bazıları seyyar çay tezgahı kurdu.

Koronavirüs her geçen gün yayılmasını sürdürürken hükümetten yurttaşların evde kalma çağrısı yapılıyor. Hatta Sağlık Bakanlığı “Evde kal” ve “Hayat eve sığar” kampanyası başlattı. Kampanya kapsamında sanatçıları kullanan Sağlık Bakanlığı eleştirilerin de hedefi oldu. Özellikle esnek çalışma koşullarında güvencesiz olan kesimin geçimini sağlamak için çalışmak zorunda olduğu yönünde siyasi partilerden eleştiriler gelirken, evde kalınması için hükümettin çalışan kesime ekonomik destek sunmasıyla evde kalmanın mümkün olabileceği yönünde mesajlar verildi.
 
ÇAY TEZGAHI KALDIRIMA TAŞINDI
 
İşsizliğin ve güvencesiz esnek çalışma koşullarının egemen olduğu Diyarbakır’da hükümetin sosyal mesafenin ortadan kalktığı kıraathaneleri de içinde bulunduğu birçok iş kolunu kapatma kararı, yurttaşları geçimlerini sağlamak için farklı yollara sevk etti.
 
Çalıştıkları kıraathaneler kapatılan bazı yurttaşlar, geçimlerini sağlamak için çareyi seyyar çay tezgahı kurmakta buldu. Merkez Bağlar ilçesinde cadde kenarında kurdukları seyyar çay tezgahlarıyla geçim derdine düşen yurttaşlar, zabıtaların tezgahlarına müdahale etmesinden şikayetçi.
 
Seyyar tezgah kuran yurttaşlar, yasal bir sorunla karşılaşmamak için isim vermekten sakınarak hükümetin “Evde kal” kampanyasına tepki gösterdi. Yurttaşlar, tepkilerini “Bize evde kalın diyorlar ancak bize maddi bir destek sağlamıyorlar. Çocuklarımıza kim bakacak? Kiralarımızı kim ödeyecek biz evde kalırsak?” sözleriyle dile getirdi. 
 
‘ZABITALAR CEZA KESERİZ DİYOR’
 
Daha önce kahvehanede çalışmış, kahvehane işletmeciliği yapan yurttaşlar salgından dolayı işsiz kaldıklarını ve çareyi kaldırımlara semaver kurup çay satmakta bulduklarını söyledi.  Günde 50-60 TL arasında gelir elde ettiklerini söyleyen yurttaşlar, Zabıtanın her gün gelip “Size ceza keseriz” dediklerini aktardı. Ancak tezgahlarını kaldırmayacaklarını söyleyen yurttaşlar, salgından dolayı evde kalın denildiğini ancak hiçbir maddi destek sunulmadığını, geçinmek için böyle bir yönteme başvurduklarını kaydetti.
 

Kaynak: MA