Van'da meydana gelen depremlerin ardından Van ve Erciş'e kurulan çadır kentlerde kalan depremzedeler çadırlarını boşaltıyor.

 

Konteynerde kalma hakkı olan depremzedeler tamamlanan konteynere yerleştirilirken, kendilerine konteyner çıkmadığını, daha önce kiracı oldukları için çadırları kuracakları bir alanları da olmadığını belirten vatandaşlar ise mağduriyetlerine çözüm bulunmasını istiyor.

 

Van'da yaşanan depremlerden sonra Van ve Erciş'e kurulan 9 çadır kentteki depremzedeler yaklaşık 3 aydır kaldıkları çadırlarını boşaltıyor. Evi yıkık olanlar öncelikli olarak konteyner kentlere yerleştirilirken, evi orta hasarlı olan depremzedeler de konteynerlere daha sonra yerleştirilecek. Diğer yandan altyapısı tamamlanan konteyner kentlere geçişler sebebiyle çadırların boşaltılması en çok gidecek yeri olmayan kiracıları mağdur etti. Çadır kenti boşaltmayan depremzedelerin yemeği pazartesi günü tamamiyle kesilecek. Çadır kenti istemeye istemeye boşaltan Nilüfer Yıldırım yaklaşık 2,5 aydır 75. yıl çadır kentinde kaldığını söylüyor. Deprem öncesinde bir evde kirada kaldığını aktaran Yıldırım, "Şimdi korkarak tekrar o eve taşınıyoruz. Ancak bizim ev sahibinin kendi kaldığı ev yıkılmış. Bize ‘boşaltın evimi’ diyor. Biz şimdi buradaki çadırdan istemeyerek ve gidecek başka yerimiz olmadığı için oraya gidiyoruz. Ama ev sahibi bizi oradan çıkaracak o zaman ne yapacağız bilmiyorum." diyor.

 

Çadırını boşaltanlardan Sait Önay adlı bir vatandaş ise evlerine taşınmaya mecbur kaldıklarını ifade ediyor. Evlerinin az hasarlı olduğunu belirten Önay, "Evim üç katlı. Ancak yüksek 4 apartmanın arasında olduğu için orada kalmaya korkuyoruz. Şimdi oraya gitmek zorunda kaldığımız için taşınıyoruz" ifadelerini kullandı.

 

Vali Yardımcısı Hüseyin Demirbaş, çadır boşaltmalarıyla ilgili, evi yıkık, ağır hasarlı ve orta hasarlıları konteyner kente nakledilme işleminin sürdüğünü söyledi. Konteyner kentlerin neredeyse tamamının hazır hale geldiğini dile getiren Demirbaş, "Konteyner kentlere önce evi yıkık ve ağır hasarlı olanları naklediyoruz. Daha sonra kalacak yeri olmayan orta hasarlıları nakletmeye başlayacağız. Çadır kentlerde kalmak isteyen kiracı veya gidecek yeri olmayan vatandaşlarımıza ise Seyrantepe Mahallesi'ndeki Mevlana evlerine geçmelerini istiyoruz. Buraya da gitmeyenler olursa kalmış oldukları çadırları alıp evlerinin önüne kurabileceklerini söylüyoruz." dedi.

 

Çadır kenti boşaltmayan bazı kiracılar, kendilerine konteyner çıkmadığını, daha önce kiracı oldukları için de çadırlarını kuracakları bir alanlarının olmadığını belirterek durumlarına çözüm bulunmasını istedi.

 

Dördü Van merkezde, beşi Erciş'te olmak üzere toplam dokuz çadır kentte 721 çadır bulunuyor.

 

Çadır kentlerin boşaltılmasının arkasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "Şubat'ta çadırda kimse kalmayacak" vaadinin olduğu ve Erdoğan'ın önümüzdeki hafta Van'a bir ziyaret gerçekleştireceği ileri sürülüyor.

 

Bianet'e açıklama yapan Van Kadın Derneği'nden bir yetkili, kendilerine gelen bilgilere göre Van merkezde bulunan Et ve Balık Kurumu önündeki 350 çadırlık çadır kente dünden beri yemek dağıtımı yapılmadığını ve elektrik verilmediğini söyledi.

 

Ev sahiplerinin konteynırlara taşındığını ancak kiracıların gidecek yerleri olmadığı için mağdur olduklarını söyleyen yetkili, bu sabah saatlerinden itibaren polis ve jandarma ile çadır kentte kalan kiracılar arasında gerginliğin tırmandığını söyledi.

 

"Aldığımız duyumlara göre, gidecek yerleri olmadığı için çadırda kalmaya devam etmek isteyen kiracı depremzedelere polis ve jandarma tarafından müdahale edildi.

 

Çıkan arbedede biber gazı ve cop kullanılmış ve bir kişi hastaneye kaldırılmış. Ayrıca çadır kente kurulan hastane ve okul da kaldırılmış."