ANKARA - Başbakanlık Etik Kurulu tarafından hazırlanan rapor, AK Partili Karaman Belediye Başkanı Kamil Uğurlu’nun evinde çalıştırdığı bir kişinin maaşını yoksullara yönelik sosyal yardımdan karşıladığını, bir akrabasının özelliklerini tarif eder şekilde Türkiye İş Kurumu’ndan eleman istediğini, ablasının torununu öğretmen kadrosunu alması için istisnai kadro olan özel kalem müdürlüğüne getirerek KPSS’den muaflaştırdığını ortaya koydu.

Radikal, bu şifreli rapordaki kişinin Karaman Belediye Başkanı Kamil Uğurlu olduğunu belirledi.

Başbakanlık Kamu Görevlileri Etik Kurulu, etik dışı olaylarla ilgili kararlarını 2010 yılına kadar Resmi Gazete’de yayımlıyordu. Anayasa Mahkemesi, kararların Resmi Gazete’de yayımlanmasının önüne geçti. Bunun üzerine kurul, kararlarını yayımlarken şahısların ve kurumların açık isimleri yerine sembolik harfler kullanmaya başladı.

Cumhuriyet gazetesinden Fırat Kozok’un haberine göre, Etik Kurul yine ‘şifreli’ olarak bir belediye başkanının etik dışı uygulamalarını ortaya koydu.

Radikal, bu ismin Karaman Belediye Başkanı olduğunu tespit etti. Cevap hakkı için telefonla makamından aranan Kamil Uğurlu’nun özel toplantıda olduğu yanıtı verildi.

Başbakanlık Etik Kurulu raporunda Kamil Uğurlu ile ilgili şu iddialarda bulunuldu:

Kişiye özel eleman ilanı: Türkiye İş Kurumu (…) Şubesi’nden ‘C’nin niteliklerini tarif eder biçimde geçici işçi olarak istedi ve buna bağlı olarak belediyede görevlendirdi, aynı şahsı mevzuata aykırı olarak belediye başkan danışmanı olarak görevlendirdi ve belediye ile ilgili doğrudan temin usulü ile ilgili alımlardaki bir belgenin ihale yetkilisi kısmına başkan danışmanı sıfatı ile imza atmasına göz yumdu.
İhale oyunu: Belediyede resmi bir görevi olmayan ‘İ’yi, doğrudan temin yöntemiyle yapılan alımlarda görevlendirdi. İ aynı zamanda şirketi ‘X’ adına teklif verdi ve bu teklif değerlendirmeye alındı.

Mevzuata aykırı danışman:

Belediyenin şirketi  XX AŞ’de genel müdür olarak görev yapan ‘H’yi, mevzuata aykırı biçimde belediye başkanı danışmanı olarak görevlendirdi, bu statüde işyeri açma ve çalışma ruhsatlarına imza atmasına göz yumdu ve şirketten ayrıldıktan kısa bir süre sonra söz konusu şahsa, zabıta müdürlüğü personeline eğitim semineri işi doğrudan verildi.

Hizmetçinin maaşı yoksuldan:

‘B’ adlı şahıs belediye başkanının evinde bir seneye yakın çalıştı ve ilk ayında kendisine belediyenin fakirlere yönelik sosyal yardımından bir defaya mahsus olmak üzere bu hizmet karşılığı olduğu anlaşılan bir ödeme yapıldı. Bundan haberdar olan belediye başkanı hizmet karşılığı olan paranın kendisi tarafından ödeneceğini ifade etmiş ve takip eden ödemeler kendisi tarafından yapılmış olmakla birlikte, belediye sosyal yardımından karşılanan paranın iade edildiğine ilişkin herhangi bir belge ve bilgi ibraz edilmedi.

TARIK IŞIK/RADİKAL