Gezi protestoları sırasında hayatını kaybeden Ethem Sarısülük'ün katil zanlısı polis Ahmet Şahbaz, Emniyet Genel Müdürlüğü'nce yürütülen idari soruşturmanın sonunda sadece 24 ay kıdem durdurma cezasına çarptırılırken, Sarısülük'ün ölümüyle ilgili yürütülen yargılama da fiilen durdu. Hal böyleyken Sarısülük'ün davasının 28 Ekim 2013'teki celsesi sırasında adliye önünde çıkan olaylarla ilgili 23 kişi hakkında jet hızıyla iddianame düzenlendi. Savcı 23 kişi hakkında 12 yıl hapis cezası istedi

Cumhuriyet Savcısı Kürşat Kayral'ın Ankara 16. Asliye Ceza Mahkemesine gönderdiği iddianamenin kabulü halinde şüpheliler "Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasasına muhalefet" ve "kamu malına zarar vermek" suçlarından 6 aydan 12 yıla kadar hapis istemiyle yargılanacak.

Taraf'ta yer alan habere göre iddianamede, Ethem Sarısülük'ün ölümüne ilişkin davanın 28 Ekim 2013'teki celsesi sırasında siyasi partiler, dernek, oda, platform, sendika ve öğrenci teşkilatları üyesi yaklaşık 700 kişinin Ankara Adalet Sarayı'nın (C) kapısı önündeki merdivenler ile bahçede toplandığı belirtildi.

Basın açıklaması ve saygı duruşu eyleminin ardından grup içinden ayrılan bazı kişilerin kapı camları ve çevresine tekme, yumruk ve sopayla vurmaya başlaması üzerine güvenlik güçlerinin, "grubun tamamının duyabileceği şekilde, eyleme son verilmesi, aksi takdirde müdahale edileceğine ilişkin birkaç kez uyarıda bulunduğu anlatılan iddianamede, emniyet güçlerinin grubun dağılması için makul süre beklediği, ancak grup içerisinden polise taş, sopa, yumruk ve su şişeleri atıldığı kaydedildi.

Bazı kişilerin adliyeye zorla girmeye çalışmaları, tekme, yumruk ve flama sopalarıyla vurmaları sonucunda kapı camlarının kırıldığı bildirilen iddianamede, güvenlik güçlerinin ikaza rağmen eyleme devam eden gruba, "orantılı olarak", tazyikli su ve gazla müdahalede bulunduğu, dağılan grubun adliye çevresindeki güvenlik güçleri ve belediye araçlarına zarar verdiği savunuldu.

Eylemler Ankara Adliye Sarayı'nın sensörlü kapı ve camları ile X-ray ve kapı dedektörlerinde 19 bin 452 lira, güvenlik üçlerine ait üç araçta toplam 9 bin 19 lira 66 kuruş, Büyükşehir Belediyesine ait otobüste 801 lira 23 kuruş, Altındağ Belediyesine ait otobüste ise bin 500 lira hasar meydana geldiğine yer verilen iddianamede, gözaltına alınan şüphelilerden birinin üzerinde, 6136 sayılı yasaya göre yasak niteliği olmayan bir bıçak ele geçirildiği bildirildi.

İddianamede, 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasası'na göre, "genel yollar, parklar, mabetler, kamu hizmeti görülen bina ve tesisler ile TBMM'ye bir kilometre uzaklıktaki alan içinde toplantı yapılamayacağı, şehirler arası karayollarında yürüyüş düzenlenemeyeceği" belirtilirken, kanunun, toplantı ve gösteri yürüyüşlerinde kesici ve delici aletler ile taş, sopa, demir ve lastik çubuk gibi her türlü delici, kesici, yaralayıcı araçları yasakladığına dikkat çekildi.

Ethem Sarısülük'ün kardeşleri İkrar ve Cem Sarısülük'ün de arasında bulunduğu 23 şüphelinin, "kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenlemek", "toplantı ve yürüyüşe silahla katılmak" ve "kamu malına zarar vermek" suçlarından 6 aydan 12 yıla kadar değişen sürelerle hapis cezasına çarptırılmaları istendi.

Mahkemenin, iddianameyi kabulü için 15 gün süresi bulunuyor.