Gezi Parkı eylemleri sırasında Ethem Sarısülük'ü katleden sanık polis Ahmet Şahbaz için 10 ay hapis cezası istendi.
 
Gezi Parkı eylemleri sırasında Ankara’da polis kurşunuyla öldürülen Ethem Sarısülük’ün davası, Aksaray Adliyesi Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Duruşmada Ethem Sarısülük'ün annesi Sayfi Sarısülük ile ailesi ve avukatları hazır bulundu.
 
Sarısülük dosyasında savcı meşru müdafaa sınırını aşmak suretiyle taksirle ölüme neden olmak suçundan dolayı sanık polis Ahmet Şahbaz için 10 ay ceza istedi.

Davada savunma yapan müşteki avukatı Kazım Bayraktar, tüm bilirkişi raporlarında Şahbaz'ın suçunun "kasten adam öldürme" olduğuna işaret ettiğini söyledi ve “Demokratik eylem hakkına karşı polis ve askerin eli serbest olsun diye onlara cezasızlık uygulanıyor” dedi.

Bayraktar, mütalaanın bilimsel ve tarafsız raporlara dayandırılarak değil, TRT gibi bir kurumun hazırladığı rapora dayandırıldığını söyleyerek duruma tepki gösterdi.
 
Müşteki avukatı Murat Yılmaz ise, ”Cumhuriyet Savcısı Veli Günay, iddianameyi okuduktan sonra Ankara Başsavcısı yetkisi ve Yargıtay üyesi oldu. Şu anda Cumhuriyet Başsavcısı bu davadan sonra terfi edecek” şeklinde tepki gösterdi.
 
Duruşmaya getirilmeyen sanık Ahmet Şahbaz ise SEGBİS sistemi ile savunma yaptı. Müşteki avukatlar bir kez daha sanık Şahbaz'ın tutuklanması talebinde bulundu. Avukatların talebini kabul etmeyen mahkeme heyeti bir sonraki duruşmayı 19 Aralık’a erteledi.
 
Kararın ardından Anne Sarısülük , “Yazıklar olsun yeter, o katilin sesini duyuyoruz ama benim oğlumu dinleyemiyoruz. Savcılığınızdan utanın” dedi.
 
NE OLMUŞTU?
 
Ethem Sarısülük’ü vuran ve Ankara 6’ncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde “olası kastla adam öldürme” suçundan yargılanan polis memuru Ahmet Şahbaz, 7 yıl 9 ay 10 gün hapis cezası almıştı. Yargıtay 1’inci Ceza Dairesi, kararı usulden bozarak, dosyayı yerel mahkemeye göndermiş, ardından davanın güvenlik gerekçesiyle Aksaray’da görülmesine karar verilmişti. Tutuklu olan polis memuru Şahbaz da tahliye edilmişti.