Ankara'da Gezi Parkı eylemleri sırasında Ethem Sarısülük'ün ölümüne yol açtığı öne sürülen polis memuru A.Ş., davanın bugün yapılan duruşmasına görev yeri olan Şanlıurfa'dan telekonferans sistemiyle katıldı. Polis memuru Ş.'nin tanınmamak için yine peruk ve gözlük takarak ifade verdiği Şanlıurfa Adliyesi önünde ise bazı sivil toplum örgütü temsilcileri eylem yaptı.

Sarısülük davasının 3. duruşmasında savcı dava görüldüğü sırada uyudu. Salondaki izleyiciler tarafından görüntülenerek sosyal ağlarda paylaşılan bu fotoğraflar twitter ve facebook gibi sosyal paylaşım sitelerinde büyük tepki çekti.

ETHEM SARISÜLÜK DAVASI BAŞLADI

Ankara'da Gezi Parkı eylemleri sırasında Ethem Sarısülük'ün başına isabet eden kurşunla ölmesi ardından Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, polis memuru A.Ş. hakkında 'Meşru savunmada sınırın aşılması suretiyle öldürme suçundan' dava açtı. Olayın ardından Şanlıurfa'ya tayin edilen polis memuru Ş., davanın ilk duruşmasında çıkan olaylar nedeniyle ifade verememiş, ikinci duruşmaya katılamamıştı. Bunun üzerine davaya bakan Ankara 6'ncı Ağır Ceza Mahkemesi, Şanlıurfa Koruma Şube Müdürlüğüne atanan A.Ş.'nın 'sesli ve görüntülü sistemle' duruşma salonuna bağlanarak ifadesinin alınmasına karar verdi.

ADLİYEDE YOĞUN GÜVENLİK ÖNLEMİ

Karar ardından Şanlıurfa 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde telekonferans sistemi kuruldu. Kurulan sistemle Ankara'daki duruşmaya bağlanacak olan polis memuru için adliye içinde ve çevresinde yoğun güvenlik önlemi alındı. Sarısülük'ü öldürmekle yargılanan polis memuru, sabah erken saatlerinde sivil bir minibüsle adliyenin arka kapısından içeri alındı.

ADLİYE DIŞINDA EYLEM

Şanlıurfa'da görülen davayla ilgili çeşitli sivil toplum örgütlerince kurulan Emek ve Demokrasi Platformu üyeleri adliye önünde protesto için basın açıklaması yaptı. Grup adına konuşan İnsan Hakları Derneği Başkanı Cemal Babaoğlu, adil bir karar verilmesini beklediklerini ifade ederek, "Yargı hiç kimsenin etkisi altında kalmadan özgür iradesiyle bu dava hakkında karar vermesi gerekiyor" dedi.

Ahmet Şahbaz ikametgâh adresi olarak ‘Şanlıurfa emniyet Müdürlüğü’nü gösterdi. Ev adresine ilişkin soruya ise, "Şu an sahibi olduğum bir ev yok" yanıtı verdi.

Bu esnada Sarısülük ailesinin avukatları, cinayet zanlısı polisin yüzündeki bıyık, gözlük ve kaşın takma olup olmadığının kontrol edilmesini talep etti. Avukatlar, salonda silahlı polis ve jandarma olmasına da itiraz ederek, bu kişilerin dışarı çıkarılmalarını ve silahlarını teslim etmelerini talep etti.

Mahkeme, avukatların duruşmadaki silahlı polislerin çıkartılması talebi ile sanığın takma peruğu ve bıyığının çıkartılması istemini reddetti.

Mahkemede ayrıntılı savunmasının dışında konuşmak istemediğini belirten sanık A.Ş, eylemcilerin kendisini öldüreceklerini düşünerek ve linç edileceğinden korktuğu için silahına mermi sürdüğünü söyledi. Amacının eylemcileri uyarmak olduğunu iddia eden A.Ş., toplam 3 el ateş ettiğini kaydetti. Amacının linç edilip öldürülmekten kurtulmak olduğunu savunan A.Ş, silah kullanma şartlarının oluştuğunu öne sürdü. Olaydan dolayı üzüntüsünü dile getiren polis A.Ş, maktulün ölümünde hatası ve kusuru olmadığını, Sarısülük'ün ölümünden taş atanların sorumlu olduğunu ileri sürdü.

Sarısülük'ün annesi ise sanık avukatlarına, "Ben katili görmek istiyorum, buraya getirseydiniz" dedi.

MAHKEME DAVADAN ÇEKİLDİ

Sanık savunması ve avukatların savunmasının ardından mahkeme, öğlen arası verdi. Saat 14.30’da başlayan duruşmada mahkeme heyeti beklenilmeyen bir karar aldı.

Mahkeme Başkanı Affak İllez, Sarısülük ailesinin avukatlarının mahkemenin bağımsızlığı konusunda şüphelerini dile getirdiklerini, siyasetin yargı üzerinde baskı oluşturduğunu ileri sürerek mahkemenin tarafsızlığı ve adil yargılama hakkı konusunda şüpheler ortaya çıktığı gerekçesiyle heyetin davadan çekilmeye karar verdiğini açıkladı.

Dava dosyası bir üst mahkemeye gönderildi. Mahkeme heyetinin kararı duruşma salonunda bulunan izleyiciler tarafından "Ethem Sarısülük ölümsüzdür" sloganlarıyla protesto edildi.

Öte yandan duruşma boyunca mahkeme heyetinden bir hakim ve savcının zaman zaman kürsüye uzanarak ya da koltuğa yaslanarak uyuduğu gözlendi. Hakim ve savcının bu tavrı sosyal medyada yoğun tepki çekti.