Gezi Direnişi sırasında Ankara Kızılay'da Ethem Sarısülük'ü öldüren polis Ahmet Şahbaz'a verilen 7 yıl 10 gün hapis cezasının Yargıtay 1. Ceza Dairesi tarafından bozulması üzerine Aksaray Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilen davanın duruşmasına bugün devam edildi.

Polis Şahbaz'ın avukatlarının duruşma salonuna korumalarıyla gelmesi dikkat çekti.

İlk olarak Sarısülük ailesinin avukatı ÇHD Ankara Şube Başkanı Murat Yılmaz söz aldı.

'BİLİRKİŞİ RAPORU ÇÖKTÜ, ŞAHBAZ TUTUKLANSIN'

Yılmaz, "Görüntüler incelenmek üzere en son TÜBİTAK'a gönderildi. Bu inceleme, baştan beri bizim söylediklerimizi doğruluyor. Gerginiz, kızgınız, yargıya güvenmiyoruz, Yargıtay'ın bozma kararı ve davanın buraya getirilmesi doğru değil! Son bilirkişi raporuna göre sanık müdafilerinin 'Şahbaz'ın eline taş gelmesi sonucu hedefinin şaşması' tezi çökmüştür. Ahmet Şahbaz'ıın bileğini kırarak havaya ateş eder gibi yapıp topluluğa ateş ettiği bilirkişi raporuyla tespit edilmiştir. Bu duruşmada karar verilmesini ve Ahmet Şahbaz'ın tutuklanmasını talep ediyoruz" dedi.

Yılmaz, "Ahmet Şahbaz dosyasının özelliği Recep Tayyip Erdoğan'ın sahip çıkmasıdır" ifadesiyle davanın politik niteliğini teşhir etti.

'İKTİDARIN SAHİP ÇIKTIĞI BİR SANIĞIN YARGILANMASINI İSTİYORUZ'

Ardından söz alan avukat Kazım Bayraktar ise, şunları söyledi:

"Yargılama sırasında 3 tane bilirkişi raporu alındı. Üçü de birbiriyle paralel rapor. Son görüntü incelemesi bilirkişi raporu da 3'üncü atışta kasıtlı olarak birine isabet ettirmek amacında olduğunun anlaşıldığını söylüyor. Ayrıca psikolojik bir rapor aldık. Sanığın kalkanlarıyla kendini savunan arkadaşları geri çekilirken, Ahmet Şahbaz öfkeyle, göstericileri öldürme kastıyla diğer polislerden ayrılıyor. İlk atışı havaya, ikinci atışı bileğini bükerek flama sopasına denk gelecek şekilde atış yapmıştır. Üçüncü atışı da göstericilerin kafalarına isabet ettirecek şekilde atıyor. Ve üçüncü atış Ethem'e denk geliyor."

Şahbaz'ın tutuklu yargılanmasını talep eden Bayraktar, "Biz iktidarın sahip çıktığı bir sanığın yargılanmasını istiyoruz. İşimiz zor ama inatçıyız, kararlıyız. Ahmet Şahbaz'ın tutuklanmasını talep ediyoruz" diye konuştu.

SANIK İÇİN BERAAT İSTENDİ

Ardından söz alan sanık avukatları, bilirkişi raporlarının lehlerine olduğunu iddia ederek, sanığın beraatını istedi.

SİLAHIN YÖNÜNÜ DEĞİŞTİRECEK HİÇBİR ETKEN YOK

Duruşma sırasında, polis Şahbaz'ın Ethem'i katlettiği görüntüler izlenmeye başlanacağı sırada, Sarısülük ailesi dayanamayarak dışarı çıktı. İzlenen tüm görüntülerde polis Şahbaz'ın silahının yönünü değiştirecek hiçbir etkenin olmadığı açık şekilde görüldü.

ŞAHBAZ'I AKLAYAN GÖRÜNTÜLER A HABER'DEN

Ethem'in vurulma görüntülerinin izlenmesi ardından sanık avukatları mahkeme sundukları görüntülerin izlenmesini talep etti. AKP'nin havuz medyasından A Haber tarafından kurgulanan ve sanığı aklamaya çalışan görüntülere Sarısülük ailesi avukatları tepki gösterdi. Avukatlar, "Görüntüler konu dışı. O zaman biz de Gezi belgeseli izletip polis şiddetini gösterelim" dedi.

TUTUKLANMA TALEBİ REDDEDİLDİ

Duruşmaya verilen aranın ardından mahkeme heyeti sanık Şahbaz'ın tutuklanma talebini reddetti.

Dava 28 Kasım 2016 tarihine ertelendi.

Kaynak: DİHA