ESP’ye yönelik operasyonda 15 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında ETHA editörü İsminaz Temel ile ajansın muhabiri Havva Cuştan da var.

Ezilenlerin Sosyalist Partisi’ne (ESP) yönelik olduğu belirtilen İstanbul merkezli operasyonda çok sayıda eve baskın düzenlendi.

Baskınlarda şimdiye kadar 15 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında Etkin Haber Ajansı (ETHA) çalışanları İsminaz Temel ile Havva Cuştan da bulunuyor.

Polisin gazetecilerin evine yaptığı baskında evde bulunan fakat hakkında gözaltı kararı bulunmayan ETHA editörü Semiha Şahin’in basın tanıtım kartını yaktığı ortaya çıktı. ETHA yakılan basın kartının fotoğrafını Twitter hesabından paylaştı:

ESP Genel Başkan Yardımcısı Özlem Gümüştaş ile Ezilenlerin Hukuk Bürosu avukatlarından Sezin Uçar da gözaltına alınanlar arasında.

ETHA’nın aktardığına göre Nihat Göktaş ile ESP’liler Meral Tatar, Erkan Kakça Mehmet Aslan ve İlhan Aslan da gözaltına alınan isimlerden.

DEMİRTAŞ'IN KİTABINA EL KONULDU

Operasyon kapsamında Artvin Sosyalist Kadın Meclisi Sözcüsü Nurcan Vayic de Hopa’daki evinde gözaltına alındı.

Vayic’in evinde arama yapan polisler, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın ‘Seher’ adlı öykü kitabına da el koyduğu öğrenildi.

HDP'DEN TEPKİ: HUKUK, YASA YOK KEYFİYET VAR

HDP, ESP'ye yönelik operasyonu kınadı. HDP tarafından yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Baskınlar sırasında hukuk ayaklar altına alınmış, hiçbir kural ve kaideye uyulmaksızın gözaltına alınanlar ve baskın yapılan evlerdeki diğer kişiler saatlerce sırtları duvara dönük ayakta bekletilmiş, ölümle tehdit edilmiş, yere yatırılarak darp uygulanmıştır. Fiziki işkence ile yetinilmemiş, sürekli hakaretler ve cinsiyetçi küfürlerle psikolojik işkence de uygulanarak evler talan edilmiş, her şey kırıp dökülmüş ve duvarlara "Bozkurtlar geldi" yazılarak basın emekçisi arkadaşımızın kartı polisler tarafından yakılmıştır.

Ezilenlerin Hukuk Bürosu avukatları Sezin Uçar ve Özlem Gümüştaş, gözaltına alınırken baro görevlisi ve savcının da olması gerektiğini söyledikleri ve talep ettikleri halde bu kurala riayet edilmemiştir. AKP iktidarının OHAL ve KHK icraatlarının yarattığı hukuksuzluklara karşı mücadele eden avukatlara karşı operasyonlar hızla devam ediyor.

Avukat gözaltıları aynı zamanda savunma hakkına açık bir saldırıdır. İktidar kendisine engel olarak gördüğü hak savunucusu avukatları hukuksuzca engellemeye çalışmaktadır. Hukuk dışı soruşturma, gözaltı ve tutuklamalarda mevcut yasalar bile devre dışı bırakılmakta, fiili ve keyfi uygulamalarla hak ve özgürlükler gasp edilmekte, yargıya iktidar talimatıyla siyasi operasyon yaptırılmaktadır.

Evrensel ve demokratik hukuk kurallarına, ulusal ve ulusalüstü sözleşmelere aykırı, iktidarın yargıya talimatları ile yapılan bu hukuksuzlukların hesabı mutlaka sorulacaktır. ESP üye ve yöneticilerine yönelik hukuksuz gözaltı süreci derhal sonlandırılmalıdır. Avukatlar başta olmak üzere tamamı serbest bırakılmalıdır.